MENIU

Barroso: Putin şi Iuşcenko mi-au dat asigurări că nu vor mai fi restricţii la livrările de gaz către Europa

Foto: Wikipedia.org
Barroso: Gazul va începe să curgă

Preşedintele Traian Băsescu a participat, luni, la Bruxelles, la invitaţia preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, la un dejun de lucru în care au fost abordate teme de interes de pe agenda europeană precum măsurile de atenuare a crizei economice sau problema livrărilor de gaz.

S-a discutat despre disputa gazului dintre Rusia şi Ucraina. "Această criză a mers mult prea departe iar noi facem tot ceea ce este posibil, împreună cu preşedinţia cehă, pentru a relua livrările de gaz către Europa", a declarat Barroso.

Barroso a mai spus că premierul ucrainean Iulia Timoşenko a acceptat să separe acordul de livrare de gaze pentru Ucraina de cel pentru Europa. De asemenea, Barroso a vorbit cu premierul Putin, care i-a confirmat că, imediat ce monitorii vor fi la muncă, gazul va începe să curgă. "Sper ca această promisiune, de această dată, să fie dusă la îndeplinire. Sper că nu vor mai exista alte amânări, alte scuze", a mai spus Barroso.

Citeşte şi Rusia a promis că va relua furnizarea de gaz marţi la ora 8.00 GMT

Preşedintele Comisiei Europene a declarat că România a fost un membru foarte activ de când a devenit membru al Comisiei Europene. În continuare sunt aşteptări înalte şi foarte mult de muncă.

Băsescu: În 7 zile transmitem CE propunerea de modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice

Traian Băsescu a apreciat că întâlnirea cu Jose Manuel Barroso a fost importantă, deoarece a reprezentat un prim contact al noului Guvern cu preşedintele CE, în care i-a prezentat obiectivele. "Este important ca obiectivele noului Guvern să fie foarte bine cunoscute Comisiei", a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că una din unul din principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirii a fost utilizarea fondurilor europene, Traian Băsescu solicitând ca în legislaţia românească să existe un corespondent menit să permită scurtarea timpului de implementare a proiectelor. Băsescu a anunţat că în următoarele şapte zile, România va propune CE o modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice.

În ceea ce priveşte mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei, Traian Băsescu a spus că i-a transmis lui Barroso că obiectivul României este să obţină un Raport care în cursul anului 2009 să ducă la ridicarea monitorizării. 

Mai multe articole despre:
gaze livrări Jose Manuel Barosso