MENIU

Bărâneţea, cea mai fericită perioadă a vieţii, spun psihologii

Foto: totalfinancialconcepts.com

Bătrâneţea vă sperie? Se pare că nu există motive de îngrijorare. Cei mai mulţi oameni devin mai fericiţi odată cu înaintarea în vârstă, arată un studiu realizat pe o serie de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi peste 90 de ani.

În ciuda grijilor produse de sănătatea din ce în ce mai şubredă, de scăderea veniturilor şi de schimbările în statutul social, bătrânii trăiesc cu adevărat vârsta de aur, susţin psihologii. Ei au descoperit că oamenii în vârstă îşi valorifică timpul mai bine şi ştiu deja cum să evite situaţiile care îi stresează sau întristează. Tinerii ar trebui să înveţe din modul de viaţă al bătrânilor, anunţă Asociaţia Americană de Psihologie, citată de BBC.

Societatea europeană este una care îmbătrâneşte. În ultimele decenii rata de fertilitate a scăzut, în timp ce rata de mortalitate a scăzut şi ea, iar trendul se va menţine şi în viitor, potrivit rapoartelor emise în repetate rânduri de Uniunea Europeană, Banca Mondială sau FMI. Însă o societate mai bătrână este una mai fericită, susţine dr. Susan Turk Charle, de la Universitatea din California.

Părerea este împărtăşită şi de dr. Laura Carstensen, de la Universitatea Stanford. Carstensen a realizat un studiu pe voluntari de toate vârstele, cărora le-a cerut să ţină un jurnal al stărilor emoţionale şi pe care i-a supus unor teste psihologice. Ea a descoperit că oamenii mai în vârstă au mai puţine stări psihice negative decât tinerii sau mai de scurtă durată. Mai mult, se pare că bătrânii nu sunt dispuşi să asculte criticile care li se aduc. Odată cu vârsta, oamenii învaţă să-şi controleze şi echilibreze stările emoţionale.

"Bătrânii încearcă să se bucure de timpul lor aşa că evită situaţiile neplăcute. De asemenea, ei identifică uşor intenţiile celor din jur, aşa că evită situaţiile stresante", explică dr. Laura Carstensen.

"Prea mulţi tineri presupun că îmbătrânirea este inevitabil un proces de îmbolnăvire, de lipsă de mobilitate şi dependenţă de alţii. Totuşi, această situaţie este departe de a fi adevărată în foarte multe cazuri", spune Andrew Harrop, preşedintele unei asociaţii britanice de prevenire a problemelor legate de îmbătrânire. "Mulţi bătrâni au vieţi active şi sănătoase, îmbogăţite de experienţă. Acest studiu nu face decât să întărească ideea că bătrâneţea poate fi o experienţă extraordinară", adaugă el.