MENIU

Barack Obama lansează era diplomaţiei YouTube

Foto: RTV

Preşedintele Barack Obama, care a folosit intens internetul în campania prezidenţială, s-a întors din nou spre mediul online pentru a lansa prima mare iniţiativă diplomatică pe YouTube, având ca destinatar Iranul, comentează AFP.

Obama a înregistrat un mesaj video adresat poporului iranian şi liderilor săi, cu ocazia Noului An iranian, pe care l-a publicat pe YouTube, făcând apel din nou mijlocul său de comunicare preferat.

Candidatul Obama se baza pe faptul că susţinătorii lui îi vor populariza e-mailurile şi înregistrările video, în timp ce preşedintele speră că iranienii vor face acelaşi lucru cu mesajul său de pe YouTube.

Trita Parsi, preşedintele National Iranian American Council, consideră că această iniţiativă este o reuşită, pentru că mesajul "se propagă pe internet ca un foc în pădure". "Este extraordinar cât de multe e-mailuri am primit şi din Statele Unite şi din Iran cu urări de Anul Nou şi care conţineau şi linkul cu mesajul preşedintelui", a declarat Parsi.

Mesajul, care durează trei minute şi 35 de secunde, este intitulat "Un nou an, un nou început", şi este subtitrat şi în limba farsi, a fost postat pe site-ul Casei Albe şi pe YouTube. La 18 ore după difuzare, înregistrarea video fusese văzută deja de 150.000 de ori, generând peste 1.300 de comentarii, majoritatea favorabile.



Andrew Rasiej, cofondator al blogului www.TechPresident.com, care examinează viaţa politică şi tehnologiile, subliniază că internetul îi permite lui Obama să se adreseze direct poporului iranian.

"El foloseşte platforma deschisă a internetului pentru a se asigura că mesajul său este receptat în totalitate şi că nu este scurtat, scos din context sau manipulat într-un mod care să-l deturneze de la obiectivul său", explică Rasiej. "Pentru că internetul îi oferă preşedintelui o legătură directă cu cetăţenii unei ţări, nu numai că le vorbeşte direct, dar ştie şi că aceştia vor difuza mesajul mai departe în locul lui. De aceea internetul este atât de puternic", explică Rasiej.

La rândul său, Suzanne Maloney, specialistă în probleme iraniene la Brookings Institution, este de părere că mesajul video al lui Obama este "mai personalizat decât un simplu comunicat de presă sau un discurs rostit pe un podium".

Totuşi, înregistrarea nu este destinată numai poporului iranian. "Cea mai importantă parte din mesaj este aceea că preşedintele Obama se delimitează explicit de tradiţia administraţiei lui George W. Bush, care încerca deliberat să separe liderii de poporul iranian", explică Maloney. "Aici, îl vedem pe preşedintele Obama vorbindu-le direct liderilor şi menţionând 'republica islamică Iran', ceea ce este dacă nu fără precedent, atunci cel puţin neobişnuit pentru un preşedinte american", adaugă specialista.

"Internetul nu este numai o ocazie de a modifica politica Statelor Unite. (...) El permite de asemenea reinventarea diplomaţiei, incitând nu numai diplomaţii, ci şi cetăţenii la discuţii şi dezbateri despre chestiunile şi obiectivele comune", subliniază Rasiej.

Mesajul video către Iran este "prima măsură a diplomaţiei 'cetăţean către cetăţean' a secolului al XXI-lea", crede el.

Când era candidat la Casa Albă, Obama a promis că va lansa dialogul cu regimurile adversare Statelor Unite, printre care se numără şi cel de la Teheran, cu care Washingtonul nu mai are relaţii diplomatice de la criza ostaticilor din 1979.

În anii '70, vizita unei echipe de americane de ping-pong în China a dus la reluarea relaţiilor americano-chineze. Astfel, aşa cum diplomaţia "ping-pong" a îmbunătăţit contactele dintre Washington şi Beijing, la fel diplomaţia YouTube ar putea ameliora relaţiile dintre Statele Unite şi Iran.