MENIU

Bancherii cred că statul nu are ce face în privinţa datornicilor

Foto: thinkfinancial.com

Statul nu are cum să-i determine pe datornici să îşi plătească restanţele la bancă fiindcă aceasta este treaba insituţiilor financiare, spun bancherii. Ba mai mult, aceştia afirmă că nu sunt motive de îngrijorare. Băncile au luat deja măsuri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a clienţilor.

Preşedintele Traian Băsescu i-a atenţionat pe cei care în mod voit nu-şi achită datoriile la bănci că riscă să fie sancţionaţi chiar de către stat. Bancherii însă sunt de o altă părere. Oricât ar dori, bancherii spun că statul nu poate interveni pentru ca rău-platnicii să ajungă cu datoriile la zi.

"Nu ştiu dacă statul se poate implica în stimularea clienţilor în a face plăţile pe care le au, ţine de capacitatea fiecăruia şi în final mesajele trebuie să nu încurajeze comportamentul de neplată", a explicat Ionuţ Dumitru, reprezentatul unei bănci comerciale.

De aceeaşi părere este şi Dragoş Cabat, analist financiar: "Băncile au greşit dacă au dat nişte credite în condiţii mult prea largi, iar statul nu are cum să intervină în acest proces".

Potrivit datelor BNR, 9 din 10 români au cel puţin un credit la o bancă. Restanţele populaţiei şi ale firmelor la credite au ajuns la 3,53 miliarde de lei la finalul lui ianuarie 2009, în creştere cu 23% faţă de luna precedentă.
Mai multe articole despre:
bănci restanţe Statul