MENIU

Banca Mondială îndeamnă UE să ajute Europa de Est

Foto: Evenimentul Zilei

Instituţia financiară internaţională solicită forului comunitar să nu lase economiile est-europene aflate în dificultate să se prăbuşească.

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a cerut Uniunii Europene să coordoneze eforturile internaţionale de sprijinire a economiilor din centrul şi estul Europei, în pofida disensiunilor din rândul statelor comunitare privind gestionarea crizei. Apelul lansat de oficialul american survine deprecierilor masive suferite săptămâna aceasta de monedele din fostele ţări comuniste şi care au alarmat băncile creditoare occidentale.

Zoellick a explicat că Banca Mondială încearcă să coordoneze eforturile de asistare a economiilor din regiune cu FMI şi alte instituţii internaţionale, dar iniţiativa are nevoie şi de sprijinul Bruxelles-ului. „Trebuie să aibă şi sprijinul guvernelor europene. Sunt 20 de ani de când Europa s-a unit în 1989. Ce tragedie ar fi dacă aşi permite Europei să fie divizată din nou!”, a declarat acesta, citat de „Financial Times”. Zoellick speră să anunţe un plan de asistenţă în valoare de 20 de miliarde de euro înainte de summitul G20 organizat la Londra, pe 2 aprilie.

 

Citeşte mai mult în Evenimentul Zilei

Mai multe articole despre:
UE Banca Mondială FMI