MENIU

Banca Mondială a virat României primul împrumut de 300 milioane euro

Foto: wikimedia.org

Banca Mondială a virat, miercuri, primul împrumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, în contul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), iar până la sfârşitul anului ar urma să mai intre încă 360 milioane euro, au declara reprezentanţi ai ministerului.

"Restul banilor, până la 1 miliard euro (diferenţa de 340 milioane euro n.r.), ar urma să fie viraţi în prima parte a lui 2010", au mai spus sursele citate.

În şedinţa din 16 iulie 2009, consiliul directorilor din cadrul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), parte a grupului Băncii Mondiale, a aprobat primul împrumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, acordat României.

Pachetul de asistenţă financiară discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale (BM) include şi trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare de 1 miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar. 
"Aceste împrumuturi acordate de BIRD vor fi destinate finanţării deficitului bugetar", preciza MFP.

Al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare ar urma să fie aprobat de comitetul directorilor până la sfârşitul anului 2009, iar cel de-al treilea în primul semestru din 2010.

Pe 19 octombrie, reprezentanţi ai Băncii Mondiale anunţau amânarea vizitei în România, programată iniţial pentru săptămâna aceasta, care trebuia să aibă loc în acelaşi timp cu cea a misiunii FMI, până la formarea unui nou guvern.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat săptămâna trecută, în urma căderii guvernului Boc, că o misiune care va începe discuţiile cu autorităţile române privind cea de-a doua revizuire a programului de finanţare externă va veni în România imediat ce noul cabinet va fi format.

Marţi, Amelia Torres, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale pentru afaceri economice şi financiare, declara că următoarea tranşă din împrumutul acordat de Uniunea Europeană (1 miliard de euro, după ce prima tranşă de 1,5 miliarde de euro a fost deja plătită în luna iulie) ar trebui achitată în ultimul trimestru al anului 2009. "Acest lucru se poate întâmpla numai dacă sunt întrunite toate condiţiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respectă angajamentele asumate prin programul de reformă economică şi consolidare fiscală", a atras atenţia oficialul Comisiei Europene.

România a încheiat cu FMI, CE, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale un acord stand-by pe doi ani pentru un pachet de finanţare totală de aproape 20 miliarde euro.
Mai multe articole despre:
Banca Mondială FMI BIRD împrumut România