Băile zilnice sunt nesănătoase
Capetele duşurilor acumulează bacterii care pot deveni fatale pentru plămânii noştri, au descoperit cercetătorii americani
"Deşi băile zilnice revigorează şi curăţă milioane de americani, aceştia se pot alege în acelaşi timp cu bacterii cu potenţial patogen", informează site-ul ScienceDaily, citând un studiu realizat la Universitatea din Colorado.
Biologii au analizat în laborator probe luate de la 50 de capete de duş, după care au descoperit că 30% din instalaţii adăposteau niveluri foarte ridicate de bacterii din clasa Mycobacterium avium. Aceşti agenţi patogeni provocă infecţii pulmonare, mai ales în cazul persoanelor cu sisteme imunitare scăzute.
În probele recoltate din instalaţia de la duşuri s-au descoperit straturi dense de bacterii în concentraţie de o sută de ori mai mare faţă de nivelurile înregistrate pe conductele ce transportă apă potabilă. Odată ce duşul este pornit, bacteriile sunt pulverizate în aer, ajungând lesne în plămâni.
Întrebat cât de periculos este până la urmă obiceiul duşului zilnic, profesorul de biologie moleculară Norman Pace nuanţează: “Probabil că nu e nici un pericol atâta vreme cât sistemul imunitar nu este slăbit. Dar, ca în multe alte cazuri de expunere, există un risc asociat”.
Potrivit biologului din Colorado, capetele de duş care sunt confecţionate din plastic găzduiesc considerabil mai multe bacterii decât cele făcute din metal.