MENIU

Avocaţii clujeni renunţă la proteste în urma unei discuţii cu ministrul Predoiu

Foto: NewsIn

Baroul Cluj a decis, în urma unei discuţii cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să renunţe la protestul pe care avocaţii intenţionau să-l declanşeze luni din cauza neplătiţii, de către minister, a sumelor investite de barou în funcţionarea Serviciul de Asistenţă Juridică.

"Ministerul Justiţiei trebuia să plătească suma în noiembrie, funcţionarea acestui serviciu (Serviciul de Asistenţă Juridică n.r.) fiind finanţată de minister, potrivit ordonanţei 159/2008 de modificare a Legii 51/1995 privind profesia de avocat. Am primit de la minister asigurări, am discutat chiar cu domnul ministru (n.red. - Cătălin Predoiu), că va încerca să rezolve situaţia împreună cu Parlamentul şi Guvernul", a declarat avocata Stanca Gidro, decanului Baroului Cluj.

Ea a adăugat că pentru eficientizarea Serviciul de Asistenţă Juridică au fost achiziţionate calculatoare, imprimante, faxuri, au fost plătiţi avocaţi care să coordoneze activitatea lui, iar "în proporţie de 99%, el funcţionează bine".

Conform declaraţiilor avocatei şi onorariile pentru acordarea asistenţei judiciare gratuite, care sunt plătite tot de Ministerul Justiţiei, au întârziat deja o lună. Baroul Cluj anunţase în data de 21 mai că datoria cumulată a ministerului pentru neplata onorariilor la avocaţii din oficiu este de 136.000 de lei.

În judeţul Cluj există circa 800 de avocaţi, iar de la începutul anului peste 4.000 de solicitări au fost adresate Serviciului de Asistenţă Juridică.

Mai multe articole despre:
justiţie Cluj protest avocaţi barou Cătălin Predoiu