Avem întâlnire cu Pământul: Urmăriţi filmul "Acasă" integral pe YouTube
Filmul "Acasă" (Home) a fost lansat pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Pământului, gratis pe YouTube, dar şi în cinematografele din România.
De Ziua Internaţională a Mediului, românii au intrat la film cu deşeuri în loc de bilete. S-a întâmplat pe 5 iunie la TIFF. La Festival a rulat filmul eco "Acasă" (HOME), regizat de Yann Arthus-Bertrand şi produs de Luc Besson.
Premiera mondială a filmului a avut loc de Ziua Mediului, simultan în peste 50 de ţări, inclusiv în România. Evenimentul de lansare a fost găzduit de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
În faţa cinematografului Republica din Cluj au fost amplasate trei containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Primele 200 de persoane care au venit veni cu astfel de deşeuri şi le-au depozitat în pubelele speciale au primit un voucher cu care au putut putea intra gratuit la proiecţie.
Documentarul, realizat de Yann Arthus-Bertrand, ne arată cum oamenii, în cei doar 200.000 de ani de viaţă pe Pământ, au reuşit să strice echilibrul natural al lui, stabilit de aproape patru miliarde de ani.
Preţul plătit este mare, dar este prea târziu pentru a fi pesimişti: umanitatea mai are cel mult 10 ani pentru a inversa tendinţa, pentru a deveni conştientă de faptul că distruge bogăţiile Pământului.
Documentarul, filmat din aer în 50 de ţări, ne împărtăşeşte minunile planetei dar şi grijile ei, arătându-ne cum să o însănătoşim.
"Când l-am invitat pe Al Gore să îşi arate filmul "Un adevăr incomod" parlamentului francez, mi-am dat seama ce impact imens poate avea un film, mai mare decât un program TV. Am văzut cum a fost mişcată audienţa, până la lacrimi în unele cazuri, şi mi-am zis că un film ar fi cea mai bună metodă de a ajunge la oameni", a declarat Yann Arthus-Bertrand.
"Avem un impact asupra Pământului mai mare decât poate el să suporte. Consumăm în mod exagerat şi ne batem joc de resursele planetei. Din aer, este atât de uşor să vezi rănile Pământului. Aşa că, "Acasă" arată situaţia noastră actuală, în timp ce spune că există o soluţie", a precizat regizorul francez.
Emisiile de dioxid de carbon rezultate din filmarea documentarului sunt calculate şi înlocuite cu sume de bani ce vor fi folosite pentru a aduce energie curată în zonele unde aceasta nu există.