Avancronica partidelor de astăzi ale echipelor româneşti în grupele Ligii Europa
Steaua, Dinamo, CFR Cluj şi FC Timişoara dispută în această seară meciuri în grupele Ligii Europa. Cele mai aşteptate dueluri fac parte din războiul româno-turc, după ce Steaua şi Dinamo, marile rivale din România, dau piept cu "duşmanii" din campionatul turc. Prima intră în scenă Steaua, care primeşte de la ora 20.00, vizita lui Fener, iar Dinamo joacă de la 22.00, la Istanbul, cu Galatasaray. CFR-ul joacă tot pe teren străin cu Sparta, la Praga, iar FC Timişoara primeşte pe "Dan Păltinişanu" replica belgienilor de la Anderlecht. Toate cele patru meciuri vor fi LIVE TEXT pe REALITATEA.NET.
20.00 STEAUA - FENERBAHCE
Fără gol înscris după două partide în grupele Ligii Europa, Steaua speră astăzi să-şi respecte tradiţia în faţa echipelor turceşti, iar Stoichiţă un nou succes în faţa lui Fenerbahce. În primul tur al Cupei UEFA, în sezonul 1997-1998, roş-albaştrii conduşi şi atunci de pe bancă de Stoichiţă au rezolvat dubla cu gruparea turcă, după un 0-0 în Ghencea şi un succes cu 2-1 la Istanbul. Acel 0-0 de la Bucureşti a fost singurul semi-eşec al roş-albaştrilor pe teren propriu, în cupele europene, în faţa turcilor, Steaua celelate rivale ale lui Fener, Galata (de două ori) şi Beşiktaş, plecând învinse din Ghencea.
Fenerbahce a jucat patru meci în România, printre care şi meciul cu Steaua din 1997-1998, iar în celelalte trei dispute a bifat două egaluri şi o înfrângere. Steaua e neînvinsă în ultimele 8 meciuri din Europa, însă a încheiat cu acelaşi scor nul, 0-0, ultimele două partide, după 6 victorii consecutive. În plus, în ultimele patru meciuri din Europa, din Ghencea, Steaua nu a primit gol.
Stoichiţă are însă mari probleme de lot înaintea meciului, la fel ca şi omologul său de pe banca lui Fener, germanul Daum. Pe lângă eternele probleme Emeghara şi Ovidiu Petre, Tănase şi Andrei Ionescu au probleme medicale, la fel ca şi Stancu, Petre Marin şi Onicaş, care vor lua loc doar pe bancă. Nici la Fenerbahce situaţia nu e roză, şi cinci jucători de bază, Alex, Deivid, Guiza, Bilica şi Lugano, acuză probleme medicale. Potrivit informaţiilor staff-ului medical al turcilor, doar ultimii doi au şanse de a evolua în Ghencea.
Partida retur se va disputa la Istanbul, pe 5 noiembrie.
Echipe probabile:
Steaua: Zapata - Golanski, Baciu, Ghionea, Rada - Szekely, Toja, Bicfalvi, Nicoliţă - Surdu, Kapetanos
Antrenor: Mihai Stoichiţă
Fenerbahce: Volkan, Gokhan, Onder, Bilica, Roberto Carlos - Mehmet Topuz, Emre, Cristian, Vederson, Kazim Kazim, Semih
Antrenor: Cristoph Daum
Clasament:
1.Twente 2 4p
2. Fenerbahce 2 3p
3. Steaua 2 2p
4. Şeriff Tiraspol 2 1p
Grupa K
20.00 SPARTA PRAGA - CFR CLUJ
CFR-ul are misiune relativ uşoară la Praga, în faţa Spartei. Cehii sunt codaşii grupei, cu un singur punct după două meciuri, şi, mai mult, aşteaptă de 6 ani un succes pe teren propriu în grupele UEFA! Deşi au pierdut "acasă" un singur meci din ultimele 7, ultima înfrângere fiind un 1-2 cu Panathinaikos în sezonul trecut, în turul III preliminar al Ligii Campionilor, cehii nu se pot lăuda cu multe victorii. De altfel, ultimul succes pe teren propriu, în faza grupelor, datează din 2003, când Sparta a învins pe Lazio, 1-0.
Cele două echipe nu s-au întâlnit niciodată în Europa şi este primul meci pentru clujeni în faţa unei echipe din Cehia. Pentru Sparta, singurul meci de la Praga în faţa unei echipe româneşti s-a încheiat cu un dezastru: 1-5 cu Steaua, în primul tur al Cupei Campionilor, sezonul 1988-1989. CFR-ul a câştigat doar 3 din ultimele 11 meciuri din deplasare în competiţiile europene, cu două victorii (consecutive) dintre acestea venind din defuncta Intertoto. Ultima victorie din deplasare pentru clujeni a fost însă una de răsunet, 2-1 cu Roma pe "Olimpico", în sezonul trecut din grupele Ligii Campionilor.
Partida retur se va disputa la Cluj, pe 5 noiembrie.
Echipe probabile:
Sparta Praga: Blazek - Kusnir, Repka, Hubnik, Pamic - Kalouda, Kucka, Vacek, Zeman - Kadlec, Wilfried
Antrenor: Joszef Chovanec
CFR Cluj: Nuno Claro - Panin, Cadu, Alcantara, Edimar - Mureşan - Deac, Peralta, Culio - Nei, Traore
Antrenor: Antonio Conceicao
Clasament:
1 PSV Eindhoven 2 4p
2 CFR Cluj 2 3p
3 FC Copenhaga 2 3p
4 Sparta Praga 2 1p
Grupa F
22.05 GALATASARAY - DINAMO
Al doilea război româno-turc de astăzi. Dacă Steaua joacă pe teren propriu cu Fenerbahce, Dinamo va înfrunta Galatasaray-ul la Istanbul. Cele două echipe au un punct comun în istoria meciurilor europene. Cele două echipe s-au întâlnit prima dată în turul preliminar al Cupei Campionilor, iar acel meci a reprezentat debutul în cupele europene pentru ambele echipe! Atunci, Dinamo a mers mai departe, după ce a cştigat cu 3-1 la Bucureşti şi a pierdut returul cu 1-2. În acelaşi tur şi aceeaşi competiţie, dar cinci ani mai târziu, turcii şi-au luat revanşa, după un 0-0 în România şi o victorie cu 3-0 pe teren propriu.
Galata e însă o forţă pe terne proriu, în cupele europene. Sunt neînvinşi de 8 meciuri, iar recentul egal cu Sturm Graz, 1-1 în al doilea meci din actualul sezon, în grupe, a pus capăt unei serii de trei victorii consecutive, toate câştigate cu peste 4 goluri, fără a primi vreunul. În plus, Galatasaray e neînvinsă în ultimele 5 meciuri cu echipele româneşti, pe teren propriu. Cea mai recentă vizită pe "Ali Sami Yen" a fost cea a Stelei, în turul al treilea al Ligii Campionilor, sezonul trecut, încheiată cu un egal, 2-2.
De remarcat că, din actuala garnitură a "câinilor", Tamaş şi Bratu au evoluat pentru Galatasaray, în sezonul 2003-2004, iar goalkeeper-ul turcilor, Leo Franco şi fundaşul lui Dinamo, Francisco Molinero, au fost coechipieri la Atletico Madrid, între 2004 şi 2006.
Partida retur se va disputa la Bucureşti, pe 5 noiembrie.
Echipe probabile:
Galatasaray: Leo Franco - Sabri, Servet, Gokhan Zan, Hakan Balta - Arda, Ayhan, Mustafa Sarp, Kewell - Nonda, Baros
Antrenor: Frank Rijkaard
Dinamo: Dolha - Scarlatache, L.Goian, Tamaş, Pulhac (Z.Diabaté) - Torje, N'Doye, D.Kone, Adrian Cristea - Andrei Cristea, M.Alexe
Antrenor: Ion Marin
Clasament:
1 Galatasaray 2 4p
2 Panathinaikos 2 3p
3 Dinamo 2 3p
4 Sturm Graz 2 1p
Grupa A
22.05 FC TIMISOARA - ANDERLECHT
Zdrobiţi cu 3-0 de Dinamo Zagreb, în România, FC Timişoara speră la un rezultat bun astăzi, pe "Dan Păltinişanu", în faţa liderilor grupei A, belgienii de la Anderlecht, cu 4 puncte din două meciuri. Este prima întâlnire între cele două echipe în cupele europene. Dacă FC Timişoara (sau Poli Timişoara) nu a mai dat peste adversari din Belgia, în competiţiile europene, Anderlecht a vizitat România de 7 ori, un adevărat record. Palmaresul: două victorii, două egaluri şi trei înfrângeri. Totuşi, Anderlecht e neînvinsă în ultimele patru meciuri jucate în ţara noastă, ultimele două vizite încheindu-se cu egaluri.
FC Timişoara încă aşteaptă primul succes pe teren propriu în cupe. Precedentele 4 meciuri de pe "Dan Păltinişanu" s-au încheiat cu un egal şi trei înfrângeri. În plus, timişoarenii abia se pot lăuda cu un gol marcat în toate aceste partide, cel înscris de Gigel Bucur în eşecul cu Partizan, 1-2 anul trecut, în primul tur al Cupei UEFA. Belgienii joacă ofensiv în meciurile din deplasare şi marchează aproape sigur. Au perforat porţile adverse cel puţin o dată, în ultimele 9 meciuri din deplasare în competiţiile europene.
Ariel Jacobs, antrenorul lui Anderlecht, îl cunoaşte bine pe fundaşul Timişoarei, Nibombe, după ce l-a antrenat pe togolez la gruparea belgiană RAA Louviéroise, în sezonul 2002-2003, când clubul, acum desfiinţat, a câştigat Cupa Belgiei.
Partida retur se va disputa la Bruxelles, pe 5 noiembrie.
Echipe probabile:
FC Timişoara: Pantilimon - Bonfim, Mera, Nibombe, Artiom Karamian - Arman Karamian, Alexa, Bourceanu, Curtean - Bucur, Goga
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabau
Anderlecht: Proto - Gillet, Mazuch, Juhasz, Biglia - Sare, Kanu, Boussoufa, Chatelle - Suarez, Lukaku
Antrenor: Ariel Jacobs
Clasament:
1 Anderlecht 2 4 p
2 Dinamo Zagreb 2 3p
3 Ajax 2 2p
4 FC Timişoara 2 1p