MENIU

Autorităţile sanitare constănţene vor evalua calitatea apei de îmbăiere pe litoral în 48 de puncte

Foto: wordpress.com

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa (DSP) va evalua calitatea apei de îmbăiere de pe litoral recoltând probe din 48 de puncte de pe cele 33 de plaje autorizate până în prezent, a anunţat vineri Camelia Ciobotaru, directorul DSP.

Camelia Ciobotaru a spus că Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) are obligaţia de a trimite către DSP lista cu operatorii de plajă.

Contractele privind analiza apei se vor încheia între DSP şi operatori, care vor suporta şi costurile. "DADL are obligaţia să afişeze, în fiecare zi, pe panouri amplasate pe plajă, calitatea apei de îmbăiere", a precizat Camelia Ciobotaru.

Şeful DSP a mai spus că acţiunea de analiză a apei ar putea fi începută în data de 15 aprilie.

Mihaela Dinisov, directorul adjunct al instituţiei, a subliniat că a primit de la Ministerul Sănătăţii raportul Uniunii Europene privind calitatea apei de îmbăiere pe parcursul anului trecut.

"Pentru 2008, România a avut 98% din probele de apă de îmbăiere recoltate corespunzătoare comparativ cu valorile obligatorii pe care trebuie să le îndpelinească apa de îmbăiere", a spus Mihaela Dinisov, care a precizat că, în acest an, activitatea de monitorizare trebuie începută cel târziu în 15 mai.

Autorităţile sanitare constănţene au mai anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul medicilor care vor lucra în perioada sezonului estival pe litoral este insuficient în comparaţie cu numărul turiştilor.

"Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa este implicată în asistenţa medicală pe litoral prin Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care are dotarea necesară din punct de vedere a ambulanţelor şi ca număr şi ca aparatură. Ne confruntăm însă cu problema personalului. Ne vom descurca, ne vom adapta", a declarat Camelia Ciobotaru, directorul DSP Constanţa, care a spus că nu vom fi probleme cel puţin până în luna iunie, când va creşte numărul de turişti.

Directorul DSP a mai spus că se va apela, cel mai probabil, la personal medical din alte judeţe, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. Ciobotaru a mai precizat că doreşte înfiinţarea de substaţii de ambulanţă şi în staţiunile Neptun şi Costineşti.

O altă problemă cu care se vor confrunta turiştii va fi aceea a asistenţei medicale pe plajă. Potrivit normelor în vigoare, de acest lucru sunt responsabili operatorii de plajă. "Punctele de prim-ajutor de pe plajă sunt în atribuţia operatorilor de plajă, care trebuie să angajeze personal medical calificat cu drept de liberă practică", a adăugat Ciobotaru. Aceasta a precizat că DSP va ava rolul de a verifica atât centrele de prim-ajutor, cât şi personalul angajat.