MENIU

Autorităţile au identificat gripă porcină la o femeie din Bucureşti

foto: NewsIN
Ion Bazac: Acesta este primul caz confirmat de analizele de laborator

Virusul A (H1N1) a fost identificat la o persoană din Bucureşti. Este vorba de o femeie de 30 de ani care s-a întors pe 23 mai de la New York şi a fost internată la Institutul Matei Balş. Se pare că femeia a intrat deja în contact cu aproximativ 40 de persoane.

În data de 26 mai, femeii i s-au recoltat probe la Institutul Matei Balş şi în aceste zile se recoltează probe şi membrilor familiei care au fost izolaţi în aceeaşi unitate medicală. Confirmarea rezultatelor analizelor a fost dată de laboratorul de analiză de la Institutul Cantacuzino.

"Analizele femeii au fost trimise la Londra. Sistemul de alarmare a intrat în acţiune", a anunţat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, care a mai spus că Institutul Matei Balş este pregătit să facă faţă acestui caz.

Ion Bazac a anunţat că femeia s-a prezentat la medic luni seară şi că toate persoanele cu care ea a venit în contact, inclusiv ceilalţi pasageri ai cursei New York - Bucureşti, vor fi supuşi unei anchete epidemiologice.

"Simptomele femeii au fost la început tuse şi rinoree (scurgeri ale nasului - n.r.), iar apoi febră de peste 38 de grade. Pe 26 mai, i s-au recoltat probele, iar astăzi, după confirmarea infectării cu virusul H1N1, s-a luat măsura de izolare a familiei, respectiv trei persoane, tatăl femeii şi cei doi copii ai săi. Starea de sănătate a femeii este bună. În prezent i se face tratament cu antivirale", a spus Bazac.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că Institutul Cantacuzino va putea, în maxim trei luni de la momentul în care această tulpină este izolată, să producă vaccinul în România.

Potrivit ministrului, în prima lună, Institutul Cantacuzino va putea produce 2,5 milioane de doze. "Capacitatea de fiolare în România este mult mai mare, motiv pentru care nu ne-am pus problema încheierii niciunui fel de contract cu nicio altă companie. Dacă putem produce vaccin în România, trebuie s-o facem în România", a punctat Ion Bazac.

De asemenea, ministrul Bazac a ţinut să precizeze că, "dacă situaţia pandemică o va impune, voi prezenta Guvernului situaţia şi vom lua măsurile corespunzătoare".

Ministrul Sănătăţii a asigurat că în momentul de faţă "nu sunt motive de îngrijorare". "Ţinând cont de acest fapt, probabil că în perioada imediat următoare Institutul Cantacuzino va trece la producerea vaccinului obişnuit, antigripal, sezonier, şi va modifica imediat capacitatea de producţie şi linia dacă se va izola virusul şi dacă vom putea beneficia şi noi de tulpina izolată", a afirmat Ion Bazac.

Potrivit ministrului, la exameul de specialitate au fost reconfirmate 1,37% de cazuri noi.

Bazac a avertizat însă că, odată contactat virusul, cel mai important lucru este să se ia legătura cu Institutul sau cu cele mai apropiate secţii sau spitale de boli infecţioase. "În felul acesta, vom putea avea o raportare cât mai exactă a cazuisticii, inclusiv clinice, şi putem lua imediat măsuri de izolare dacă acest lucru se impune", a precizat ministrul, avertizând, totodată, că "efectele sunt extrem de severe dacă respectivul caz nu se prezintă de urgenţă într-o secţie de boli infecţioase".