Autorităţile au avut zeci de încercări fără succes de promovare a ţării
Încercări peste încercări de a promova imaginea României peste hotare din '90 până în prezent. Câte încercări, atâtea eşecuri. Nici măcar clipurile de promovare cumpărate cu bani grei- câteva sute de mii de euro-nu ne-au adus un plus de imagine. Rezultatul: numărul turiştilor a scăzut, iar calitatea serviciilor oferite este tot mai discutată şi pusă la îndoială.
În ultimii ani, statul a rămas şi cu banii daţi, şi cu ţara nepromovată. Reprezentanţii ministerului Turismului speră că totul se va schimba. 75 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru crearea brandului şi promovarea României în lume. Nu ar fi prima încercare de acest gen. În 2007 Autoritatea de Turism a plătit aproximativ un milion şi jumătate de euro pentru cinci clipuri de promovare a României.
Clipurile nu au fost niciodată difuzate, din cauza calităţii slabe a imaginii şi a sunetului prost. Un adevărat fiasco a fost şi proiectul Dracula Park, lansat în 2001 şi anulat cinci ani mai târziu, după numeroase scandaluri. Şi ministerul de Externe a plătit 100 de mii de de euro pentru campania de imagine Fabulospirit. Un proiect, de asemenea, fără rezultate.
Efectul: numărul turiştilor a scăzut şi mai mult. Ţara noastră a avut cu 17% mai puţini turişti în aprilie 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tichetele de vacanţă şi construirea în premieră pentru România a unui brand de ţară sunt câteva dintre soluţiile găsite de ministerul Turismului. Reţeta se completeaza cu trei personalităţi recunoscute internaţional, o melodie semnată de Marius Moga şi un slogan nou. O altă campanie a fost lansată şi pentru revigorarea turismului intern.
"Sperăm deci ca această campanie Turist În România care începe în această lună şi se adresează pieţei interne de turişti să-i facă pe cât mai mulţi români să aleagă să îşi petreacă vacanţa în România", a declarat Elena Udrea.
Campania va costa aproximativ 1.100.000 de euro.