ATENŢIE cu cine vă iubiţi! 40% dintre tinerii infectaţi cu HIV nu folosesc prezervativul
40% dintre tinerii infectaţi cu HIV nu folosesc prezervativul şi peste 60% din restul populaţiei, neinfectate, apelează la acestă metodă. Mai mult persoanele seropozitive evită să dezvăluie partenerului diagnosticul pe care îl au. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Fundaţia "Romanian Angel Appeal" pe un esantion de 595 de tineri seropozitivi cu vârste cuprinse între 18 si 24 de ani.
64% dintre tinerii care şi-au început viata sexuala au utilizat prezervativul la primul contact sexual, iar 66% dintre cei care au avut parteneri sexuali, în ultimul an, au folosit prezervativul la ultimul contact sexual.
Principalul motiv invocat pentru neutilizarea prezervativului este acela că partenerul nu îl agreează (39%), respectiv ca respondentului nu îi place sa îl folosească (23%).Băieţii tind să invoce mai des faptul că nu le place să folosească prezervativul (39%) faţă de fete (14%).
Aproximativ o treime (35%) dintre respondenţii al căror partener este şi el seropozitiv nu consideră ca importantă utilizarea prezervativului în cadrul relaţiilor sexuale pe care le au (motivele citate sunt: ”suntem amândoi seropozitivi”- 15%, „nu ne-am gândit ca e nevoie”- 20%). Alţi 13% recunosc utilitatea prezervativului doar din perspectiva prevenirii sarcinilor nedorite şi ca atare declară că „folosim alte metode contraceptive”.
În ceea ce priveşte dezvăluirea diagnosticului faţă de alte persoane care fac parte din reţeaua socială, 14% dintre participanţii la studiu au declarat că partenerii lor nu le cunosc diagnosticul de infecţie cu HIV, iar mai bine de o treime (36%) declară ca nici partenerii anteriori nu le cunoşteau diagnosticul. Părinţii (93% din cazuri) şi fraţii/surorile (75% din cazuri) sunt la curent cu diagnosticul tinerilor seropozitivi.
Peste o treime dintre respondenţi (34%) au declarat că nu şi-au început încă viaţa sexuală. Aproximativ 28% declară că aveau vârsta cuprinsă între 15 şi 17 ani când şi-au început viaţa sexuală, iar 25% reprezentând grupul celor care şi-au început viaţa sexuală la vârste cuprinse între 18 si 22 de ani
Vârsta medie a debutului sexual a fost de 16 ani în cazul respondenţilor de sex masculin şi 17 ani în cazul celor de sex feminin. De menţionat că peste 46% dintre cei care îşi continuă studiile nu şi-au început încă viaţa sexuală.
25% dintre tinerii care şi-au început viata sexuala au declarat că în ultimul an au avut cel puţin doi parteneri sexuali, iar 56% au avut un singur partener.
Comportamentul sexual diferă în funcţie de vârsta la care o persoană şi-a început viaţa sexuală. Astfel, cea mai mare parte a tinerilor care şi-au început viaţa sexuală după 18 ani au avut în ultimul an relaţii sexuale doar cu partenerul stabil. Cel mai mare procent de tineri care au relaţii sexuale doar cu parteneri ocazionali se înregistrează în rândul celor care şi-au început viaţa sexuală înainte de 14 ani.
Dacă în cazul a 41% dintre baieţii care au avut în ultimul an o parteneră stabilă, aceasta era o persoana seropozitivă, doar 28% dintre fete au avut în ultimul an un partener stabil infectat HIV.
Citiţi mai mult pe Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei.