Astronauţii au terminat reparaţiile prioritare la telescopul spaţional Hubble
Doi astronauţi de pe nava americană Atlantis au încheiat pe 15 mai reparaţiile principale la telescopul spaţial Hubble, destinate să-i prelungească durata de funcţionare. Astronauţii au înlocuit giroscoapele uzate, piese esenţiale pentru asigurarea stabilităţii şi orientarea motorului spaţial.
Mike Massimino şi Mike Good, ambii în vârstă de 46 de ani, au rămas timp de şapte ore şi 56 de minute în spaţiu, adică aproape cu o oră şi jumătate mai mult decât fusese prevăzut, la o distanţă de 600 de kilometri faţă de Pământ.
Elemente neprevăzute au perturbat sarcinile celor doi astronauţi. Spre exemplu, atunci când instalau noile giroscoape, una dintre piese a refuzat să se alinieze corect, forţând astronauţii să improvizeze şi să depăşească timpul prevăzut pentru încheierea sarcinii lor.
A treia ieşire în spaţiu a fost prevăzută pentru 16 mai şi a constat în instalarea unui nou aparat numit Cosmic Origins Spectograph, un instrument de măsurare a variaţiilor luminii, destinat să studieze structura Universului şi modul în care s-au format galaxiile.
După 19 ani de activitate în care a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase şi milioane de date despre Univers, telescopul spaţial Hubble, aflat pe orbită din 25 aprilie 1990, la o distanţă de 600 de kilometri faţă de Pământ, dă semne serioase de oboseală. Şefii misiunii Atlantis, care va dura 11 zile, speră că toate aceste reparaţii vor prelungi cu cinci ani durata de funcţionare a telescopului, până la finalizarea înlocuitorului său, telescopul James Webb.
Lansată pe 11 mai, nava a sosit pe 13 mai pe Hubble, rezultatul unei colaborări între NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) care a bulversat astronomia mondială.