MENIU

"Astăzi, Niţchidorf există pe hartă", spune primarul localităţii

Foto: www.dickinson.edu

Primarul localităţii Niţchidorf din Banat, unde s-a născut Herta Muller, Laureatul Nobelului pentru literatură 2009, s-a declarat bucuros că romanciera a primit această distincţie.

Născută la 17 august 1953 în satul săsesc Niţchidorf din România, Herta Müller a emigrat în Germania de Vest în 1987 împreună cu soţul ei, scriitorul Richard Wagner, după ce i-a fost interzisă publicarea în România unde critica în mod deschis regimul, a reamintit Academia.

"Sunt fericit de ceea a reuşit o persoană din localitatea pe care o conduc. Astăzi, Niţchidorf există pe hartă", a declarat, Ioan Mascovescu.

Potrivit primarului, casa natală a scriitoarei a fost naţionalizată de comunişti, dar ea a moştenit un teren în zonă, chiar "dacă nu mai vine pe aici".

Întemeiat în 1784, Niţchidorf a fost mult timp locuit de saşi. Minoritatea germană din România este estimată la 59.764 persoane.

Joi scriitoarea germană de origine română Herta Muller, a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru literatură, pentru onestitatea prozei în care descrie un piesaj al dezrădăcinăriii.