MENIU

Astărăstoae: Cei mai mulţi medici vor face voluntariat în spitale, în perioada concediului fără plată

medici

Dacă medicii ar intra în concediu fără plată ar creşte semnificativ numărul de cazurilor de malpraxis în România, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

\'\'Medicii nu îşi permit să intre în concediu fără plată. Majoritatea se vor prezenta la serviciu, vor face voluntariat. Sunt legaţi de mâini şi de picioare. Nu pot lăsa pacienţii fără asistenţă medicală şi nici colegii singuri cu zeci sau sute de cazuri\'\', a declarat pentru REALITATEA.NET,  preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Pe 30 noiembrie, în prima zi de concediu fără plată 89% dintre medici s-au prezentat la serviciu.

\'\'Cred că în perioada 14-18 noiembrie numărul lor va fi mai mic, însă majoritatea vor veni totuşi la spital. Dacă medicii ar aplica această măsură a concediului fără plată, ar creşte senificativ numărul cazurilor de malpraxis. Un medic nu poate face faţă singur unui număr foarte mare de cazuri, fără să apară unele accidente\'\', a mai spus preşedintele CMR.

Guvernul a impus angajaţilor din sistemul bugetar concediu fără plată în data de 30 noiembrie 2009, precum şi în intervalul 14-18 decembrie 2009, în vederea diminuării chetuielilor de personal prevăzute pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009.