MENIU

Asociaţia Autism Transilvania a cerut testarea copiilor de 18 luni pentru riscul de a dezvolta autism

Foto: topnews.in

Asociaţia Autism Transilvania (AAT) va solicita Ministerului Sănăţii Publice să introducă obligativitatea testării copiilor la vârsta de 18 luni, de către medicii de familie, pentru depistarea riscului de a dezvolta autism.

Preşedintele organizaţiei non-guvernamentale, Milena Prună, a declarat că depistarea precoce poate determina, în unele cazuri, recuperarea copilului.

"Noi considerăm că cea mai mare problemă este lipsa diagnosticării la timp a copiilor cu risc de a dezvolta autism sau tulburări care implică interacţiuni sociale. Ele se depistează după 3, 4 sau 5 ani, motiv pentru care vom solicia ministerului să oblige medicii de familie să efectueze testul M-chat, folosit cu succes în foarte multe ţări din lume, la copii cu vârsta de 18 luni", a afirmat Milena Prună.

Acesta a mai spus că testul durează 15 minute şi că asociaţia este dispusă inclusiv să facă training-uri cu medicii de familie. Milena Prună a mai afirmat că identificarea precoce a autismului ajută la dezvoltarea copilului, care devine un adult integrat în societate.

Pe 2 aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, ocazie cu care în Cluj-Napoca elevii unei şcoli au împărţit 2.000 de pliante cu informaţii despre autism. 

Milena Prună a afirmat joi că centrul de recuperare pentru copiii cu autism al AAT se ocupă de 38 de copii cu autism, din care 18 merg la şcoală sau la grădiniţă de masă, trei dintre ei chiar fără însoţitor.
La nivelul judeţului Cluj există 200 de persoane care suferă de autism.