MENIU

Asigurarea obligatorie se va vinde împreună cu locuinţa

Foto: tribuna.ro

Asigurarea obligatorie a locuinţei, care va intra în vigoare la 1 iulie, trebuie încheiată chiar dacă proprietarul are deja o asigurare facultativă.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a emis Normele privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor. Potrivit normelor, contractul de asigurare obligatorie a locuinţei se încheie pe un an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie. Cum asigurarea obligatorie a locuinţei intră în vigoare de la 1 iulie rezultă că primul contract se va încheia în perioada 1 iulie-31 decembrie.

În cazul schimbării proprietarului locuinţei, răspunderea asigurării obligatorii curge până la data expirării valabilităţii poliţei încheiate pentru acea locuinţă. Astfel, persoana care înstrăinează o locuinţă asigurată este obligată să înmâneze asigurarea persoanei care devine proprietară a acesteia, iar noul proprietar are obligaţia de a înştiinţa în scris despre acest fapt asigurătorul care a eliberat poliţa pentru locuinţă. 

O persoană care deţine o asigurare facultativă a locuinţei pentru riscurile prevăzute de asigurarea obligatorie are obligaţia ca, la data expirării acesteia, dar nu mai târziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, să încheie şi asigurarea obligatorie. Citeşte mai mult în Cotidianul