MENIU

Ascensiunea lui Popoviciu

foto: RTV

În ciuda schimbărilor din ultimii 20 de ani care au afectat majoritatea românilor, nu se poate spune acelaşi lucru despre Puiu Popoviciu. El este omul din umbra celui mai mare scandal politico-financiar! Puiu Popoviciu, fostul şef de service auto este unul dintre cei mai bogaţi şi mai puternici oameni din ţară. Dacă nu chiar cel mai!

Martie 2009, Calea Griviţei. Altfel era oraşul cu 20 de ani în urmă. Pe undeva pe Calea Griviţei era un service auto al cărui şef era, în 1989, Puiu Popoviciu.  Ne întoarcem în zilele noastre şi ne pomenim în toiul scandalului cu cel mai complex mix de ingrediente: bani, nume sonore din toate zonele politice, acuzaţii de trafic de influenţă. Personajul principal al povestirii e acelaşi: Puiu Popoviciu.

Dar acţiunea nu se mai petrece pe Calea Griviţei, ci în cea mai selectă şi mai exclusivistă zonă a ţării. Un microunivers de lux, un oraş la marginea celui mai mare oraş al ţării. Am ajuns în Băneasa!

Gabriel ,,Puiu'' Popoviciu era, în anul de graţie 1989, fiul unui profesor la Universitatea de Agronomie şi ginerele unuia dintre cei mai temuţi demnitari comunişti - Ion Dincă, zis Te-leagă. A cunoscut-o pe Doina Dincă în anii 80, pe vremea când el era student la Politehnică, iar ea învaţa araba la Facultatea de Limbi Străine.

Dar a venit Revoluţia, Te-Leagă a fost arestat în lotul CPEx, iar surorile Dincă au fugit în America împreună cu soţii lor, Puiu Popoviciu şi Nicolae Badea (acţionarul clubului Dinamo din zilele noastre). Dar teama de mersul lucrurilor la Bucureşti i-a ţinut departe de ţară doar până în 1991, când Popoviciu si Badea s-au întors în ţară, Puiu cu tot cui cetăţenie amerană, şi s-au apucat de afaceri. Aşa au venit pe lume Alltrom şi Computerland.


Însă acestea pot părea detalii nesemnificative. Istoria firmei aflate acum în mijlocul celui mai mare scandal de corupţie post-decembrist începe în 1992.

Trei acţionari - un offshore din Statele Unite, unul din Marea Britanie şi fiica unui fost general de securitate fac prima firmă din ceea ce azi e cunoscut ca fiind grupul Băneasa Investments. Datele de la Registrul Comerţului te ajută să vezi, pas cu pas, nu doar evoluţia acţionariatului, ci şi evoţia domeniilor de activitate ale diverselor societăţi care alcătuiau această entitate de business. Iar câteva etape se evidenţiază clar: 

În perioada 1992 - 2000, acţionariatul e neschimbat, iar cei trei parteneri de afaceri se ocupă de lucru de lucruri tipice pentru acea epocă: comerţ, transport, publicitate, ba chiar şi activităţi de ,,secretariat, dactilografie, multiplicări şi traduceri''.

În 2000, lucrurile evoluează spectaculos. Fostul coleg al bătrânului Popoviciu, rectorul Ioan Alecu, omul care mărturiseşte că îl ştia pe Puiu ,,de mic copil'', devine partenerul lui de afaceri. Nu el în nume personal, ci în numele Universităţii de Agronomie pe care o conducea. În 2000 se naşte ceea ce acum se cheamă, inclusiv la DNA, ,,afacerea Băneasa''.


Pe scurt, Universitatea de Agronomie se asociază cu firma în spatele căreia se afla Puiu Popoviciu într-o companie în care Agronomia vine cu 220 de hectare de teren şi pentru care obţine 49,8% din acţiuni. Spectaculoasă e, în acest moment, schimbarea, obiectului de activitate originar: de la comerţ, transport şi alte îndeletniciri capitaliste de ani 90, compania trece la pomicultura. 

Nimic nu se schimbă până în 2002, când numele lui Puiu Popoviciu apare, pentru prima dată, în documentele oficiale ale companiei. Este anul în care el devine administrator şi vice-preşedinte al Consiliului de Administraţie şi anul anul în care renunţă la pomicultură şi se apucă de dezvoltare imobiliară. 

Un an mai târziu, proiectul Băneasa, aşa cum ni se dezvăluie când facem cumpărături în nordul Bucureştiului sau când accesăm pagina oficială de internet, a fost lansat pe piaţă în 2004. Cele 2200 de hectare de teren cu care a intrat Agronomia în acest business au fost evaluate, spun acum anchetatorii, de cam 150 de ori SUB valoarea lui de piaţă!

Însă un portret al lui Puiu Popoviciu e mult mai complet şi mai complex. Omul care, în 2003, a apărut pentru prima şi (oarecum uimitor) ultima dată, în top 300 Capital a fost un apropiat al multor „zone” politice.  Cu Ion Iliescu a fost în vizite de lucru în India şi Indonezia şi l-a cununat pe cumnatul lui Mircea Geoană. Din 2004 face afaceri cu fostul premier Calin Popescu Tăriceanu şi cu Dinu Patriciu. Cei trei au, împreună, firma ,,Clubul Vinului''.


Mai ţineţi minte Alimentara de la fiecare colţ? El a preluat Comaliment şi Practic, cele două societăţi care deţineau sutele de magazine Alimentara din Bucureşti. De Pavilionul H aţi auzit? E tot a lui! Mai ţineţi minte când tot românul sărbătorea că, în sfârşit, au venit americanii? Nu soldaţii, ci meniurile Pizza Hut şi KFC! Ei, bine, tot Popoviciu a adus în românia cele două francize. Hotelurile Parc şi Howard Johnson din Bucureşti sunt doar alte două amănunte din acest tablou! 

Mai multe articole despre:
avere Puiu Popoviciu Băneasa Investment