MENIU

Artistul plastic Horia Damian a devenit cetăţean de onoare al Bucureştiului

Foto: mnar.arts.ro

Pictorul, sculptorul şi arhitectul Horia Damian, care trăieşte din 1946 în străinătate, a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, miercuri, în urma adoptării unui proiect de hotărâre în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Născut în 1922, Horia Damian a absolvit Şcoala de Arhitectură din Bucureşti, în 1941. A expus, chiar în anul absolvirii, la Salla Dalles din Bucureşti şi a avut, un an mai târziu, o expoziţie individuală la Ateneul Român.

În 1946, graţie unei burse de studii, a ajuns la Paris, unde şi-a început cariera internaţională studiind în atelierul pictorului André Lhote. A învăţat apoi cu Fernand Léger şi cu Auguste Herbin, iar în 1949 l-a întâlnit pe Constantin Brâncuşi. A expus, în anii următori, la New York, Milano, Tokyo, Osaka, Bruxelles, Munchen, Paris, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi pictori români contemporani.

Artistul plastic Horia Damian a fost decorat, la începutul acestui an, de către preşedintele României, Traian Băsescu, cu Steaua României în grad de ofiţer.

Pe lista de cetăţeni de onoare ai municipiului Bucureşti apar în special sportivi, printre care Andreea Răducan, Rică Răducanu sau Lidia Şimon, şi actori precum Florin Piersic, Draga Olteanu Matei şi Gheorghe Dinică.