MENIU

Arpad Paszkany, finanţatorul clubului de fotbal clujean CFR, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT

Foto: blog.mysport.ro

Patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, va fi cercetat de procurori şi pentru spălare de bani, instigare la fals şi uz de fals, dosarul fiind disjuns din cel în care DIICOT l-a trimis în judecată pe afaceristul clujean pentru şantaj şi sprijinire de grup infracţional.

Procurorii susţin că Arpad Paszkany finanţa publicaţiile trustului Gazeta pentru a se folosi de acesta în promovarea afacerilor personale şi pentru compromiterea celor care îi făceau concurenţă prin declanşarea unor campanii de presă tendenţioase şi negative împotriva acestora. 

"Prin ordonanţa din data de 23 iulie 2009, în temeiul art.38 C.pr.pen. rap. la art.45 alin.1 C.pr.pen. s-a dispus disjungerea cauzei faţă de numiţii Paszkany Arpad Zoltan,  Szekernyes Karoly şi alte persoane din cercul de suspecţi, în vederea completării cercetărilor cu privire la săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, faptă prev. de art.23 lit.b din Legea nr.656/2002, instigare la mărturie mincinoasă, faptă prev. de art.25 C.pen. rap. la art. 260 C.pen. şi favorizarea infractorului, faptă prev. de art.264 C.pen", se arată în rechizitoriul prin care procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru Paszkany pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi şantaj.

De asemenea, procurorii vor continua cercetările faţă de Paszkany şi pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în formă continuată.

Concret, este vorba de faptul că finanţatorul echipei CFR Cluj s-ar fi folosit de nişte documente false pentru a evita să se prezinte în faţa anchetatorilor atunci când era chemat.

Mai multe persoane din conducerea managerială şi editorială a Trustului de presă Gazeta au fost trimise în judecată de DIICOT, în 19 ianuarie 2006 pentru şantaj în formă calificată şi constituire de grup infracţional.

Liviu Man, preşedintele Trustului, Aurel Mureşan, directorul executiv, Ioan Oţel, şeful Departamentului de Investigaţii, Dorel Vidican, directorul de publictate al Gazetei de Bistriţa, Aurelian Grama, coordonatorul publicaţiilor Zi de Zi şi Gazeta de Mureş, Dan Pârcălab, directorul general al Gazetei de Maramureş, Memoranda Onac, editor general al Bună Ziua, Ardeal, Anca Cocuţ, directorul de publicitate al Gazetei de Oradea şi Adrian Avarvarei, şeful Biroului de Protecţie Internă sunt acuzaţi că începâd cu 2004 ar fi şantajat zeci de personalităţi pentru a încheia contracte  de publicitate cu ziarele trustului, promoţându-le în schimb să nu publice articole defăimătoare la adresa lor.

Dosarul Gazeta are 42 de părţi vătămate şi 114 martori.

Procurorii DIICOT au decis în ianuarie şi extinderea cercetărilor în dosar, şi au început în luna februarie urmărirea penală împotriva lui Arpad Paszkany, finanţatorul principal al clubului de fotbal CFR Cluj. Acesta este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional şi instigare la şantaj şi începând cu data de 20 martie nu are voie să părăsească municipiul Cluj-Napoca, timp de trei zile.

Mai multe articole despre:
CFR Cluj DIICOT grup infracţional Arpad Paszkany