MENIU

Armata americană se gândeşte să interzică fumatul

Foto: RTV

Imaginea soldatului american care împarte ţigări riscă să cadă în uitare, pentru că armata se gândeşte să interzică fumatul, relatează AFP.

Departamentul Apărării şi cel al Foştilor Combatanţi au comandat un raport Institutului American de Medicină, care prezintă o imagine sumbră privitoare la fumat în rândul armatei. Soldaţii fumează mult mai mult decât media populaţiei, iar războaiele din Irak şi Afganistan au relansat consumul de tutun.

În 2005, o treime (32%) din personalul militar fuma, faţă de o cincime (20%) din populaţia americană. Cei desfăşuraţi pe teren au de două ori mai mult şanse de a fuma, decât ceilalţi militari. Membrii unităţilor de puşcaşi marini fumează cel mai mult (35,7%), fiind urmaţi de cei din forţele terestre (37,3%) şi civilii din Departamentul Apărării. Cel mai puţin fumează membrii forţelor aeriene (23,2%).

Însă interzicerea fumatului în armată nu este o misiune uşoară, pentru că ea este asociată cu cultura militară, notează raportul. "Fumatul corespunde imaginii unui soldat fără teamă şi dur".

Legătura între ţigară şi tensiunea nervoasă este evidenţiată de militarii care spun că fumează "pentru diminuarea stresului" (25,4%), pentru a se "calma şi relaxa" (26,2%) sau "de plictiseală" (22,2%). În plus, "produsele din tutun sunt legale, uşor de procurat, provoacă dependenţă rapid şi sunt foarte promovate de producători", mai explică studiul. Mai  mult, în bazele militare cartuşele de ţigări sunt mai ieftine.

Obiectivul unei armate nefumătoare nu este nou, dar aplicarea sa a fost amânată mereu. "Armata americană recunoaşte de ani de zile importanţa de a ne educa trupele cu privire la efectele negative ale fumatului", a spus un oficial al Pentragonului.

Printre măsurile preconizate, studiul vorbeşte despre necesitatea "fixării unei date" pentru o armată nefumătoare. Fumatul trebuie interzis în instalaţiile militare şi centrele medicale pentru foştii combatanţi, unde există încă săli de fumat. Raportul mai recomandă interzicerea vânzării de tutun în baze sau cel puţin să fie vândut "la acelaşi preţ cu cel plătit de civili".

În termeni de costuri, impactul tutunului pentru armată este uriaş, potrivit raportului, care precizează că, în 2006, serviciile militare medicale au cheltuit 564 milioane de dolari pentru a trata fumătorii.

Mai multe articole despre:
SUA armata ţigări studiu fumat