MENIU

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, urmărit penal pentru luare de mită

Foto: romanialibera.ro

Parchetul General a început urmărirea penală pe numele lui ÎPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, dar şi pentru alţi doi preoţi, toţi trei prezentându-se miercuri la parchet pentru a afla învinuirile, declară surse judiciare.

Astfel, preotul Bogdan Chiriluţă este cercetat de procurorii ÎCCJ pentru luare de mită, iar preotul Emil Brăescu pentru fals intelectual, spun aceleaşi surse.

Ancheta procurorilor a început după dezvăluirile ziarului "România Liberă", potrivit căruia acesta ar fi cerut bani şi cadouri pentru a-l ajuta pe un reporter să se înscrie la facultate şi să devină preot.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a prezentat, pe 30 iulie, la Parchetul General, pentru a fi audiat.

Potrivit unor surse judiciare, ÎPS Teodosie s-a mai prezentat o dată la Parchetul General, în iulie, când ar fi refuzat să facă orice fel de declaraţie.

Dosarul în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi-a declinat competenţa în acest caz, în mai, întrucât ÎPS Teodosie are calitatea de Înalt prelat.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi-a declinat competenţa în acest caz după ce a primit o adresă de la Arhiepiscopia Tomisului în care se precizează oficial calitatea Înaltului prelat. Arhiepiscopul Tomisului face parte din Marele Cler, iar, potrivit legii, ierarhii care aparţin acestei categorii pot fi cercetaţi numai de către Parchetul General.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Constanţa, Adina Florea, instituţia s-a autosesizat pentru infracţiunea de luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Parchetul se autosesizase şi faţă de inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals intelectual.

Ancheta publicată în "România liberă" descrie modul în care Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar fi cerut bani şi cadouri pentru a-l ajuta pe unul dintre reporteri să se înscrie la Facultate de Teologie (unde este decan) şi să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară.
Mai multe articole despre:
mită Tomis acuzare arhiepiscop IPS Teodosie