Arhiepiscopia Bucureştilor obligă preoţii să cumpere câte 120 de sticle cu vin
120 de sticle cu vin. Atât trebuie să cumpere de la Arhiepiscopia Bucureştilor fiecare parohie din subordine. Iar pentru ca băutura să nu slăbească ţinerea de minte, ordinul a fost pus pe hârtie. Purtătorii de sutană au luat act de poruncă, dar au strâmbat din nas - vinul e acru şi scump. Mai mult, la vremuri de criză, Arhiepiscopia îl ocoleşte până şi pe Sfântul Fisc.
"Este un vin netratat, dar este acru...acru! Am gustat. A luat părintele. Am mai luat ca să împărtăşească cu el, fiind vin bisericesc, dar nu s-au putut împărtăşi copiii cu vinul ăla. Îl resping copiii la împărtăşanie. E foarte acru", a declarat măicuţa.
Biserica Sf. Gheorghe situată pe Calea Griviţa. Când aude de vinul Arhiepiscopiei, parohul se-ntristează.
"Suntem obligaţi. Au făcut o conferinţă administrativă. O sută douăzeci de litri de vin. La trei sferturi. Şase baxuri. În orice caz, suntem obligaţi să îl luăm. Şi o să-l luăm, n-avem încotro", a precizat preotul paroh.
Reprezentantul Arhiepiscopiei susţine că vinul e bun, deşi nu a fost verificat de experţi. Şeful Administraţiei Episcopale recunoaşte, însă, că afacerea ocoleşte plata impozitului.
" Vinul? Fiscalizat? Noi suntem o instituţie privată de utilitate publică", a spus acesta.
În subordinea Arhiepiscopiei Bucureştilor se găsesc 653 de parohii: cele din capitală şi judeţele Ilfov şi Prahova. Un calcul simplu arată că Arhiepiscopia reuşeşte să strângă din vânzarea vinului peste 600.000 de lei. Conform ordinului semnat chiar de Patriarhul Daniel, decizia a fost luată din cauza dificultăţilor prin care trece Arhiepiscopia. Cât despre criza prin care trec enoriaşii...