MENIU

Arestarea lui Polanski la Zurich este taxată de presa internaţională ca un grav prejudiciu de imagine

Foto: fest21.com

Arestarea cineastului Roman Polanski, pe baza unui mandat de arestare american, a provocat "disconfort" în Elveţia, presa considerând că acest fapt ar putea aduce grave prejudicii de imagine ţării, relatează AFP.

"Pentru curajul şi cooperarea eficace cu justiţia americană, Elveţia şochează cinefilii şi pe prietenii artei. Ea supără Polonia şi Franţa", scrie cotidianul Le Temps.

Le Matin face o legătură între arestarea lui Polanski şi obstacolele Confederaţiei în Statele Unite, unde banca UBS a fost constrânsă să ofere numele a 4.450 de clienţi, suspectaţi de evaziune fiscală. "Este greu să nu faci apropierea dintre afacerea UBS şi arestarea-surpriză a lui Roman Polanski. Elveţia a vrut să facă pe plac Statelor Unite, cu riscul unui exces de zel care nu ajută imaginii sale în afară?", se întreabă cotidianul francofon.

Acesta este şi tonul pe care relatează despre arestarea regizorului şi Blick: "americanii estimează acum că guvernul suedez este extrem de cooperant, iar acest elogiu ne face rău", scrie publicaţia, care judecă ca "ridicol" argumentul avansat de ministrul Justiţiei, Eveline Widmer-Schlumpf, potrivit căreia "nu exista altă soluţie" decât arestarea lui Polanski. Suedia, atacată pe tema secretului său bancar, şi-a compromis încă o dată imaginea, lăsând ca un invitat să cadă în capcană. "Ar trebuie să ne fie ruşine", conchide Blick.

De altfel, o judecată echitabilă nici nu mai este posibilă, după atâta timp şi atâtea erori ale anchetei, consideră TagesAnzeiger. "Este motivul pentru care trebuie încheiată drama care îl înconjoară pe câştigătorul Oscarurilor. Cel care va pune în scenă ultimul act este un judecător american", scrie cotidianul de limbă germană.

Cineastul polonez Roman Polanski a fost  arestat sâmbătă, la sosirea în Elveţia, cu un mandat de reţinere american şi se află  în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării.

Polanski a fost arestat la Zurich, unde urma să participe la Festivalul de Film, pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră. Reprezentanţii Festivalului de la Zurich şi-au exprimat, într-un comunicat de presă, "marea consternare şi tristeţe" pentru această situaţie, anunţând de asemenea că au amânat acordarea premiului pe care cineastul polonez urma că îl primească duminică.

Distincţia urma să-i fie înmânată cineastului după prezentarea unei retrospective a operelor sale la secţiunea "A tribute to...". Recent, Polanski a terminat de montat cel mai recent film al său, "The Host", un thriller politic cu Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Olivia Williams şi Kim Cattrall. La ediţia de anul trecut a festivalului de la Zurich, regizorul care trăieşte în Franţa a prezentat documentarul "Roman Polanski: Wanted and Desired", povestea abuzului sexual din cauza căruia nu are voie nici în ziua de azi să intre în SUA.

Arestarea regizorului în vârstă de 76 de ani s-a produs în cadrul unei proceduri deschise de autorităţile americane în urmă cu 30 de ani, când Polanski a fost acuzat de relaţii sexuale cu o minoră.

Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a întreţinut relaţii sexuale ilegale în 1977, este azi o mamă de 45 de ani, care a cerut justiţiei americane să abandoneze procedurile împotriva cineastului, pentru că acest capitol din viaţa sa este încheiat.

În 1977 Samantha avea 13 ani. Potrivit mărturiei sale în faţa marelui juriu reunit pentru a judeca faptele, în martie 1977, Roman Polanski i-ar fi cerut mamei acesteia permisiunea pentru a organiza o şedinţă foto cu Samantha în vila actorului Jack Nicholson din Hollywood Hills. Când adolescenta a ajuns în vilă, Roman Polanski a sedat-o folosind şampanie şi droguri, apoi a făcut o serie de fotografii cu ea goală în baie şi, în ciuda rezistenţei fetei, a reuşit să o forţeze să întreţină relaţii sexuale cu el.

Arestat în urma plângerilor părinţilor Samanthei, cineastul, în vârstă de 43 de ani atunci, a pledat vinovat de "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut o lună şi jumătate în închisoare. La sfârşitul lunii februarie 1978 Polanski a plecat spre Europa, unde locuieşte de atunci.

Mai multe articole despre:
presă reacţii Elveţia arestare Roman Polanski