MENIU

ARCA a anulat pentru a treia oară lansarea primei rachete spaţiale româneşti

ARCA

Asociaţia Româna pentru Cosmonautică şi Aeronautică trebuia să lanseze prima rachetă românească. A treia încercare de lansare a fost însă anulată. Constructorii au spus că în maxim două-trei luni vor lansa prima rachetă spaţială construită de români.

\"Vremea nu a ţinut deloc cu noi. Ieri (sâmbătă n. red.), când am crezut că vom scrie istorie, un curent de aer a răsucit balonul solar care ar fi trebuit să urce modulele rachetei la 14.000 de metri altitudine. După incident, umflarea balonului a durat mai mult decât am crezut noi şi a trebuit să amânăm totul“, a declarat Simona Popescu, purtătorul de cuvânt ARCA, citată de Adevărul.

Nava militară care a transportat racheta în largul Mării Negre a ajuns la mal în cursul nopţii, iar acum toate echipamentele sunt încărcate într-un tir. În cursul acestei zile, modulele rachetei vor fi transportate la sediul ARCA din Râmnicu Vâlcea.

Această misiune este una dintre cele mai complexe misiuni desfăşurate vreodată în domeniul aerospaţial.

ARCA este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale, care a  impresionat pe plan mondial prin capacitatea de a realiza proiecte importante cu fonduri reduse:

2003, ARCA s-a înscris in cea mai prestigioasă competiţie de astronautică Ansari X Prize, fiind unul dintre competitorii importanţi. Anunţul înscrierii echipei româneşti a fost făcut la Congresul Mondial de Astronautică de la Houston.

2004, ARCA a lansat Demonstrator 2B, prima racheta civilă românească, echipată cu primul motor din lume reutilizabil.

2005, ARCA a iniţiat conceptul “Stabilo”, rachetă cu module sferice, care eficientizează conceptul de zbor.

2006 şi 2007, ARCA a realizat două zboruri stratosferice (Onesti şi Capu Midia) cu cele mai mari baloane solare realizate vreodată în lume. Atunci, organizaţia a luat imagini din stratosfera, de la 15.000 m, respectiv 12.500 m.

2008, ARCA devine partener cu Google, în competiţia Google Lunar X Prize, care oferă un premiu de 30 milioane de dolari primei echipe care trimite un robot pe Lună.

Mai multe articole despre:
rachetă balon spaţiu arca condiţii meteo