MENIU

Aproximativ 4% din sălile de jocuri, din toată ţara, au fost închise

Foto: RTV

Criza financiară afectează pînă şi...norocul. Aproape 4% din sălile de jocuri din toată ţara au fost închise şi peste 10% din personal a fost disponibilizat, anunţă Asociaţia Organizatorilor de Cazinouri. Şi pentru că Ministerul Finanţelor anunţă majorarea taxelor în acest domeniu, până la jumătatea acestui an ar putea intra în faliment şi cazinourile mari.

Patronii firmelor de jocuri de noroc susţin că au fost nevoiţi să ia măsuri drastice. Astfel: numai luna trecută au închis 70 de săli de joc dintr-un total de 1900. Este vorba de acele săli cu maşini electronice de câştiguri. Ca urmare, aproximativ 1000 de angajaţi din 9500 au fost disponibilizaţi. De asemenea, la Iaşi, a fost închis, săptămâna trecută, primul cazinou din cele 20 din ţară.

Scăderea drastică a numărului de clienţi şi, implicit, scăderea încasărilor, în medie, cu 25%, au dus la astfel de măsuri.

"Majoritatea clienţilor erau din Turcia, Israel, Grecia, Italia, americani din hotelurile care sunt deschise aici. Noi având procentual un număr de clienţi din hotel, scăzând procentual gradul de ocupare, logic că şi la noi vin mai puţini din oamenii cazaţi în hotel", a declarat Sorin Constantinescu, preşedinte Asociaţia Organizatorilor de Cazinouri.

Perspectivele nu sunt deloc bune. Ministerul Finanţelor va mări, începând din aprilie, cu 80% taxele lunare pe care trebuie să le plătească la buget firmele din acest domeniu, indiferent dacă au sau nu profit. În prezent, sălile de joc cu 30-50 de maşini electronice de câştiguri plătesc taxe de 40 de mii de euro pe lună, în timp ce cazinourile plătesc 300 de mii de euro lunar.