MENIU

Aproape 12.000 de ceferişti ar urma să fie disponibilizaţi, la nivel naţional, potrivit planului de restructurare

Foto: RTV

Aproximativ 12.000 de salariaţi ai CFR sunt pe lista disponibilizaţilor, au spus sindicaliştii. Pe 14 mai, la Ministerul Transportulor s-a pus pe hârtie planul de restructurare.

Restructurările în cadrul CFR se vor face în trei etape. Prima dintre ele urmăreşte reducerea fondului de salariu cu 20%, cea de-a doua, reducerea cheltuileilor cu serviciile, iar a treia, majorarea capitalului social al CFR cu valoarea datoriilor la buget.

În judeţul Cluj, o singură gară va fi desfiinţată, mai exact, o haltă din apropiere de Câmpia Turzii. Pentru reducerea cheltuielilor, în total, în Ardeal vor fi închse 52 de linii de cale ferată. Ministerul Transporturilor a decis să le închidă pentru că ar fi nerentabile.

De asemenea, pe raza regionalei CFR Cluj s-a propus desfiinţarea a şapte rute, pe motiv că au avut pierderi anul trecut. Peste 1.000 de persoane de pe raza regionalei CFR sunt puse pe lista de disponibilizări, dar reprezentanţii sindicatelor au spus că negociază în continuare ca numărul celor care vor fi daţi afară să fie cât mai mic.

Joi, la Ministerul Transporturilor, a avut loc o întâlnire între ministrul Radu Berceanu şi directorii din cadrul CFR, cu privire la disponibilizări. Şefii de la CFR nu au vrut să facă declaraţii la ieşirea de la discuţii, dar au spus că s-au stabilit nişte măsuri legate de problemele de la Căile Ferate. O nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare.