MENIU

Aproape 100 de persoane au fost eliberate din penitenciarul de la Chişinău

Foto: unimedia.info

Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) din Republica Moldova a anunţat eliberarea a 98 de persoane arestate în timpul protestelor violente de la Chişinău, de pe 7 aprilie, informează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică. DIP a anunţat că opt persoane încă mai sunt în arest.

În urmă cu două săptămâni, 106 persoane, printre care patru minori, au fost reţinute pentru provocarea de dezordini în masă la Chişinău.

DIP susţine că, pe durata aflării în penitenciar, nu a fost aplicată forţa fizică sau alte tipuri de constrângeri sau tratamente inumane. Persoanele reţinute ar fi fost examinate de către medicii penitenciarului, li s-a evaluat starea de sănătate şi, acolo unde a fost nevoie, li s-a acordat îngrijire medicală.

În schimb, presa moldovenească a relatat despre numeroasele cazuri de tineri bătuţi şi torturaţi în arest.

Pe parcursul săptămânii trecute, Penitenciarul nr.13 a fost vizitat de către reprezentanţii OSCE, avocaţii parlamentari şi reprezentanţii Consiliului consultativ – mecanismul naţional de prevenire a torturii în locurile de detenţie, care a fost creat în 2008 în conformitate cu prevederile Protocolului opţional al Convenţiei ONU împotriva torturii.

În cadrul acestor vizite, reprezentanţii autorităţilor menţionate au avut întrevederi confidenţiale cu cei care sunt suspectaţi de săvârşirea dezordinilor la 7 aprilie, menţionează DIP.

Anterior, presa a relatat mărturiile mai multor tineri care reclamau că au fost bătuţi şi torturaţi în arest.

Organizaţii pentru drepturile omului, cât şi barouri de avocaţi au luat atitudine şi au anunţat că acordă asistenţă juridică gratuită victimelor. De asemenea, presa a scris despre trei tineri care ar fi decedat în perioada protestelor din 7 aprilie, fiind bătuţi de poliţie.