MENIU

Anul 2009 se află sub semnul concedierilor masive

Foto: RTV

Întreg anul 2009 se va afla sub semnul concedierilor masive. Au anunţat atât oficialii din Ministerul Muncii, cât şi reprezentanţii agenţiilor şi cei ai patronatelor. Mai multe firme au pus deja lacăt producţiei, iar angajaţii sunt plătiţi în regim de avarie. Şi numărul agenţilor economici care anunţă disponibilizări colective creşte de la o zi la alta.

La combinatul Doljchim Craiova, jumătate dintre cei 1.200 de angajaţi vor înceta lucrul peste trei zile şi vor sta acasă mai bine de o lună. 400 dintre ei vor intra în şomaj tehnic, astfel că vor primi 75% din salariu. Ca să nu piardă bani, ceilalţi 200, au decis să îşi ia concediu de odihnă.

În şomaj tehnic sunt de luni şi 1.200 de craioveni angajaţi la Electroputere. Ei vor sta acasă până pe 12 ianuarie.

Valul de disponibilizări va afecta şi judeţul Braşov. Autorităţile se aşteapta ca până la finele lunii februarie 2.700 de angajaţi să rămână fără slujbe.

La combinatul chimic Nitroporos Făgăraş, 350 de salariaţi vor fi concediaţi chiar în această lună. Şi pe prahoveni îi aşteaptă zile grele. Estimările arată că aproape 2.000 de angajaţi vor rămâne fără un loc de muncă până în aprilie.

Yazaki Ploieşti a anunţat deja că va da afară 300 de angajaţi, iar în martie, producătorul de rulmenţi Timken România va disponibiliza 200 de oameni. În Constanţa, aproape 700 de muncitori de pe şantierele navale şi de pe deplatforma nucleară de la Cernavodă vor fi trimişi în şomaj tehnic.

Aceeaşi soartă o vor avea şi 220 de angajaţi ai Petromidia. Reducerea considerabilă a preţului aluminiului presează conducerea societăţii Alro Slatina să trimită acasă 1.200 din cei 3.500 de salariaţi.

Şi angajaţii de la Dacia stau cu frică. Oficialii companiei au spus că dacă piaţa auto nu se va redresa, jumătate din angajaţii ar putea să fie disponibilizaţi.

Concedieri masive vor avea loc şi pe piaţa exporturilor. De altfel, fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat că, până la finele lunii aprilie, peste 54.000 de români îşi vor pierde locurile de muncă.

Cele mai negre estimări au fost emise însă de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Acesta avertizează că aproximativ 700.000 de angajaţi vor deveni şomeri.

DISPONIBILIZĂRI ÎN JUDEŢUL DOLJ
Combinatul Doljchim - 600 de angajaţi în şomaj tehnic
Electroputere Craiova - 1.200 de angajaţi în şomaj tehnic

DISPONIBILIZĂRI ÎN JUDEŢUL BRAŞOV
- 2,700 de disponibilizaţi până în martie
Combinatul Nitroporos Făgăraş - 350 de disponibilizaţi

DISPONIBILIZĂRI ÎN JUDEŢUL PRAHOVA
- 1,900 de disponibilizaţi până în aprilie
Yazaki Ploieşti- 300 de disponibilizaţi
Timken Ploieşti- 200 de disponibilizaţi

ALTE DISPONIBILIZĂRI ÎN ŢARĂ
Petromidia - 220 de angajaţi în şomaj tehnic
Alro Slatina- 1.200 de disponibilizaţi