MENIU

Antonescu: Referendumul pentru unicameral e încercarea lui Băsescu de a-şi mai atrage voturi

Foto: NewsIn

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Timişoara, că referendumul pentru parlament unicameral este o încercare a lui Traian Băsescu de a mai obţine nişte voturi, liderul liberal afirmând că în 2013 toate statele UE trebuind să aibă un parlament bicameral.

"Preşedintele iniţiază şi impune referendumul anul acesta, în ziua alegerilor prezidenţiale. E încercarea lui de a mai câştiga nişte voturi. E popular şi se bazează pe antipatia unei mari părţi a populaţiei electorale a României la adresa instituţiei Parlamentului, care nu e cu nimic mai rea decât Guvernul, preşedintele, Curtea de conturi sau SRI. Nu e Parlamentul sediul răului, iar toată lumea e bună", a spus Antonescu.

Liderul liberal a fost de părere că adevărata problemă este calitatea funcţionării Parlamentului. "Unicameral e un cuvânt confuz. Nimeni nu a explicat care e rostul a două camere (...). Rămâne problema adevărată a Parlamentului României: - 470 sau 300 sau 50 de oameni- nu ţine decât de calitatea funcţionării sale ca instituţie", a spus el.

Antonescu a precizat că până în 2013 toate parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să fie bicamerale, ceea ce face cu atât mai inutil referendumul.

"Problema cea mai comică e că, prin 2011, se modifică textul Constituţiei. Va mai avea loc un referemdum şi Parlamentul României se transformă în unicameral din 2012. Atunci facem alegeri pentru o singură camera. Şi, în 2013, toate ţările UE vor trece la bicameral. Atunci ar trebui să mai facem un referendum, ca să ne întoarcem la bicameral. Diferenţa: câteva zeci de milioane de euro, că doar e de la bugetul de stat, nu de la familia Cocoş", a încheiat Antonescu.

Preşedintele PNL a participat, vineri, la o dezbatere cu studenţii la Universitatea de Vest Timişoara, unde a vorbit despre democraţie şi sistemle totalitare. Vizita lui Antonescu în Timiş mai prevede şi întâlniri în oraşul Lugoj.