MENIU

Antonescu: Oprescu este unul din candidaţii cu şanse reale la turul II

Foto; NewsIN

Prezidenţiabilul PNL spune că nu are nicio înţelegere electorală cu Sorin Oprescu, cu care speră însă să facă o coaliţie a bunului simţ alături de Klaus Johannis şi Andrei Marga.

Liderul PNL Crin Antonescu e plin de reverenţa la adresa contracandidatului său în cursa prezidenţială, Sorin Oprescu. Prezent duminică la Târgu Mureş, Antonescu a declarat că "nu există niciun fel de înţelegere cu Sorin Oprescu", dar că îl vede pe acesta cu şanse mari să prindă turul doi al alegerilor.

"Eu continui să consider că Oprescu este unul dintre candidaţii cu şanse reale de a intra în turul II şi de a câştiga Preşedinţia, ceea ce este însă adevărat este că suntem într-o bătălie nu doar cu Traian Băsescu, ci cu oricine crede că poate continua acest sistem fără Traian Băsescu.Eu nu vreau să mai continui acest sistem, nici cu Băsescu, nici cu Geoană", a spus candidatul PNL la Preşedinţie.

Antonescu a continuat cu afirmaţia potrivit căreia candidaţii la prezidenţiale se află "într-o bătălie în care s-ar putea să fie nevoie, şi sper să fim capabili, să facem o coaliţie a bunului simţ, în care să intre oameni într-adevăr capabili să ofere această şansă României, oameni precum Sorin Oprescu, Klaus Johannis şi Andrei Marga".

Întrebat dacă ar dori formarea unei astfel de coaliţii înainte de turul I (însemnând, aşadar, retragerea lui Oprescu), Crin Antonescu a spus: "eu am spus acest lucru de principiu, deocamdată şi eu, şi Sorin Oprescu suntem candidaţi care concurăm, suntem în competiţie, consider că are şanse".

Mai devreme de conferinţa de presă, Romeo Stavarache, un alt lider PNL, a afirmat, în sala mitingului de la Târgu Mureş, că "PSD şi PDL sunt cancerul României. Trebuie să extirpăm această tumoare, trebuie un chirurg alături de noi, care să ne ajute la această operaţie, probabil va fi Oprescu". Solicitat, în conferinţa de presă, să comenteze această declaraţie, Antonescu a răspuns: "Nu xistă nicio colaborare cu Sorin Oprescu. Stavarache a ţinut un discurs presărat cu metafore din zona medicală".

Crin Antonescu a precizat, în acelaşi context, referitor la negocierile electorale între tururile de scrutin, că principiul său rămâne acela de a nu stabili înţelegeri pentru funcţii sau principii, ci doar pe programe. Acelaşi lucru l-a spus liderul liberalilor şi când a fost întrebat de intenţia de a atrage în turul al doilea voturile UDMR. "Am spus limpede că nu negociez între tururi nici principii, nici funcţii". "Dacă voi intra în turul al doilea, voi avea discuţii cu candidaţii care au pierdut doar pe program de guvernare şi pe obiectivele mari. Nu ofer nimic şi nu cer nimic în schimbul voturilor", a spus Antonescu.

Sâmbătă seara, Antonescu a fost invitat la Antena 3, unde a fost întrebat dacă îi va cere lui Oprescu sa se retragă din cursă, înaintea turului I, iar Antonescu a precizat că, în principiu, ar avea o astfel de intenţie, însă îl vede pe Oprescu candidat cu şanse şi pentru turul II, şi pentru câştigarea fotoliului de la Cotroceni. Răspunsul lui Antonescu la această întrebare a continuat cu faptul că nu intenţionează să negocieze pentru niciunul dintre tururi nicio funcţie, nici pe cea de prim-ministru, nici guvernarea. Apoi, a precizat că, dacă Traian Băsescu va redeveni preşedinte şi va oferi PNL intrarea la guvernare, atunci, a adăugat Crin Antonescu, răspunsul la ofertă va fi formulat în urma unei consultări a PNL.