MENIU

ANSVSA a amendat cu aproape 330.000 lei 81 unităţi de catering şi a închis opt

Foto: RTV

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat, la nivel naţional, 429 unităţi de catering în perioada 11-14 august, 81 dintre acestea primind sancţiuni contravenţionale cu o valoare cumulată de aproape 330.000 lei, opt au fost închise, iar cinci au fost suspendate.

"Ca urmare a sesizărilor primite din partea cetăţenilor, preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a dispus în data de 10 august, ca toate unităţile de catering să fie verificate şi controlate la nivel naţional", se arată într-un comunicat emis joi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Controalele au evidenţiat încălcări ale legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care au condus şi la emiterea unui număr de cinci Ordonanţe de  Suspendare a Activităţii, iar pentru opt unităţi s-au emis Ordonanţe de Interzicere a Activităţii.

Au fost confiscate şi 24 de kg de produse alimentare, în valoare de aproximativ 1.500 lei, pentru care nu s-au prezentat documentele prevăzute de lege.

Printre deficienţele constatate de inspectorii ANSVSA s-au numărat: funcţionarea fără documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, spaţiile de lucru, utilajele şi ustensilele igienizate necorespunzător, manipularea necorespunzătoare a produselor de origine animală, fără respectarea normelor de igienă, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a echipamentelor din blocul alimentar (depozitare direct pe paviment). Totodată s-a mai constatat prezenţa insectelor în spaţiile de prelucrare a preparatelor alimentare, lipsa contractului cu o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, existenţa unor produse alimentare fără elemente de identificare sau fără documentele de însoţire care să ateste provenienţa sau salubritatea acestora.

"Această tematică de control a fost inclusă în complexul de măsuri dispuse de conducerea Autorităţii pentru a creşte gradul de protecţie al cetăţenilor, prin asigurarea unui comerţ civilizat, cu alimente care nu le pun în  pericol sănătatea. Acţiunile sunt realizate de către inspectorii din cadrul serviciilor de inspecţii, siguranţa alimentelor şi de igienă veterinară şi urmăresc diminuarea riscului de apariţie a unor toxiinfecţii alimentare, prin produsele comercializate de aceste unităţi", se mai arată în comunicatul ANSVSA.