MENIU

Angela Gheorgiu va interpreta, la Metropolitan Opera, în premieră, rolul titular din opera "Carmen"

Foto: bach-cantatas.com

Celebra cântăreaţă de operă Angela Gheorghiu va interpreta, în premieră în 2009, rolul lui "Carmen" din opera omonimă a compozitorului francez Georges Bizet, pe scena Metropolitan Opera, din New York.

Metropolitan Opera, care se confruntă cu probleme economice destul de grave în contextul crizei, şi-a anunţat, marţi, programul pentru anul în curs, program ce include opt noi producţii, dar se prezintă cu ambiţii mai mici faţă de anii anteriori.

Printre atracţiile noului sezon se mai numără opera "Armida", de Rossini, cu Renee Fleming în rolul principal, şi opera "Attila", de Giuseppe Verdi, care marchează debutul la pupitrul orchestrei Metropolitan al lui Ricardo Mutti.

Ceea ce umbreşte anunţul MET, sunt spectacolele pe care conducerea Metropolitan Opera a trebuit să le scoată din programul acestui an din cauza reducerii bugetului. Printre acestea se numără si producţia lui Graham Vick din 1994 a operei "Lady Macbeth of the Mtsensk District", aparţinând lui Shostakovich.

Soprana Angela Gheorghiu s-a aflat şi la începutul acestui an pe scena de la MET, în rolul principal din opera lui Puccini "La Rondine", alături de soţul său, Roberto Alagna, şi de tenorul român Marius Brenciu.

Absolventă a Conservatorul din Bucureşti, Angela Gheorghiu a debutat în 1992 pe scena Royal Opera House din Londra, în opera "La Boheme". În acelaşi an, Angela Gheorghiu a debutat la Metropolitan Opera şi la Opera de Stat din Viena, iar în aprilie 2006 a cântat, pentru prima oară, pe scena operei Scala din Milano.

Angela Gheorghiu are în palmares numeroase premii, precum Gramophone Awards, Diapason d’Or Awards, Choc du Monde de la Musique în Franţa, Cecilia Prize în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, the Echo Award, Foreign Lyric Production Award şi Critics’Award în SUA. La Classical Brit Awards, în 2001, Angela Gheorghiu a câştigat titlul "Female Artist of the Year".
Mai multe articole despre:
New York Opera Angela Gheorghiu Carmen