Angajaţii ar putea primi tichete de carte, după modelul celor de masă
Reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai editurilor au discutat, luni, posibilitatea ca salariaţii să primească, după principiul tichetelor de masă, şi tichete de carte, care să fie utilizate pentru a cumpăra volume de literatură, albume de artă, hărţi, ghiduri şi dicţionare.
"Dacă existe tichete pentru masă, pentru hrană fizică, de ce n-ar exista şi tichete pentru hrana spirituală? Trebuie să analizăm această propunere şi, în cazul aprobării ei, trebuie să vedem până unde putem să mergem cu limita valorii unui tichet şi a unei sume totale alocate în acest scop, pentru că este vorba de nişte bani pentru care nu se plăteşte impozit la stat. Cred, oricum, că această iniţiativă ar putea declanşa un resort psihologic care să determine oamenii să cumpere cărţi. Sunt optimist în privinţa ecourilor acestei propuneri", a precizat, pentru NewsIn, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Octavian Ştireanu.
Potrivit lui Ştireanu, măsura introducerii tichetelor de carte ar contribui nu doar la popularizarea cărţilor şi a lecturii, ci ar ajuta şi editurile, care sunt, în prezent, într-o situaţie dificilă.
În privinţa faptului că tichetele nu sunt supuse impozitării, secretarul de stat în Ministerul Culturii spune că acest lucru ar putea fi compensat, la bugetul de stat, prin sume atrase de la Loteria Naţională sau din alte surse.
"Problema este în studiu şi vom vedea, în final, care va fi rezolvarea", a conchis Ştireanu.