Andronescu: Nu vor fi disponibilizări, vom angaja profesori şi suplinitori pentru a acoperi necesarul
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, că nu vor fi făcute disponibilizări şi, mai mult, vor fi angajate cadre didactice care să acopere necesarul de personal, deşi ordonanţa de rectificare bugetară prevede ca posturile vacante să fie ocupate doar în proporţie de 15%.
Sindicaliştii din educaţie spun că, prin ordonanţa de rectificare bugetară, care prevede ca posturile vacante din învăţământ să fie ocupate doar în proporţie de 15%, guvernul ar pune problema eliminării din învăţământ a suplinitorilor. Mai mult, ordonanţa ar însemna şi reducerea personalului auxiliar, respectiv bibliotecare, femei de serviciu, agenţi de pază sau tehnicieni. "Nu vedem cum se poate aplica ordonanţa prin reducerea posturilor didactice, pentru că este imposibil să fie lăsatele clasele fără profesori. Decât dacă nu se renunţă la suplinitori şi sunt mărite normele la mai mult de 18-20 de ore de predare pe săptămână, cât sunt în prezent. Cei mai afectaţi de ordonanţă vor fi, probabil, bibliotecarii, agenţii de pază, femeile de serviciu, adică personalul auxiliar", comentează liderul federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Ordonanţa privind rectificarea bugetară a fost publicată, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial şi prevede, printre altele, ca posturile vacante din sistemul de învăţământ de stat să poată fi ocupate doar în proporţie de 15%, deşi în varianta iniţială a actului normativ educaţia era exceptată de la aceste prevederi. "Pentru posturile din sistemul de învăţământ de stat, urmărirea încadrării în procentul de maximum 15% se realizează la nivelul întregului siste de învăţământ de stat, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei", se arată în textul actului normativ publicat marţi.
Pe lângă această restricţie la angajarea în sistemul de învăţământ, Educaţia a mai pierdut, la prima rectificare bugetară din acest an aproximativ 1,5 miliarde de lei, atât din fondul de salarii, cât şi din cel de investiţii.
Sindicaliştii din educaţie au anunţat că vor stabili, până la sfârşitul acestei săptămâni, calendarul protestelor faţă de aceste măsuri şi faţă de amânarea aplicării Legii 221/2008 privind majorarea salariilor profesorilor.
Mai multe articole despre:
profesori
Ministerul Educaţiei
angajări
suplinitori
disponibilizări
personal
cadre didactice