Andronescu: "Dorim ca Bacalaureatul să se desfăşoare după noua variantă"
Ministrul Educaţiei a declarat că la întâlnirea cu sindicatele s-a discutat despre necesitatea de creştere a autonomiei şcolare pentru fiecare instituţie de învăţământ în parte şi despre ultimele modificări care vizează învăţământul preuniversitar. Ecaterina Andronescu a cerut promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru ca Bacalaureatul să se dea după noua structură.
"Am discutat despre necesitatea de a creşte autonomia şcolară şi care să fie limitele aceastei autonomii. Ne gândim să promovăm ideea unei Carte care să definească obiectivele şi limitele autonomiei şcolare pentru fiecare şcoală", a spus Ecaterina Andronescu.
Pe 2 august s-a mai discutat despre statutul elevilor, mai exact, despre stabilirea unei legistaţii şi obligaţii pentru elevi şi părinţii lor, pentru ca aceştia să devină parteneri în procesul decizional al educaţiei, potrivit ministrului Educaţiei.
"Mai avem de discutat despre managementul învăţământului preuniversitar şi astăzi vom finaliza", a completat Ecaterina Andronescu. Oficialul a adăugat că se va lua în calcul propunerea de înfiinţare a unui nou grad la profesorii universitari.
"Dorim ca Bacalaureatul să se desfăşoare după noua variantă, iar acest lucru se poate rezolva printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Legat de testarea pe calculator, se vrea ca în maxim un an, toate unităţile şcolare să fie dotate cu calculatoare şi să aibă conexiune la internet", a precizat vicepreşedinte FSLI, Simon Hăncescu.
Până pe 2 august, Ministerul Educaţiei şi sindicatele au ajuns la un acord în privinţa unor schimbări majore în sistem. Astfel, Bacalaureatul va fi structurat pe două etape. Prima etapă se desfăşoară pe parcursul clasei a XII-a şi presupune evaluarea unor competenţe, cum sunt cele de comunicare în limba română sau în limba maternă, competenţe digitale şi evaluarea competenţelor lingvistice. Această din urmă evaluare se va finaliza cu obţinerea unui Europass, a unui certificat european care atestă diferitele niveluri de cunoaştere a limbii străine.
A doua etapă este examenul propriu-zis de Bacalaureat, care constă în trei probe scrise, patru pentru cei care studiază şi limba maternă. Limba şi Literatura Română, comună pentru toată lumea, Matematica obligatorie pentru cei care fac secţiile ştiinţifice, respectiv Istoria, obligatorie pentru cei din zona socio-umană. Cea de-a treia probă va fi la alegere din ariile curriculare specifice.
Alte propuneri pentru Codul Educaţiei vizează eliminarea tezelor cu subiect unic, introducerea unui test internaţional la clasa a IV-a, reducerea numărului de ore pe săptămână, evaluarea manualelor de către Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi reducerea numărului de ani la Şcoala Postliceală.
Ministrul Educaţiei a declarat că îşi doreşte ca aceste modificări să intre în vigoare încă de anul acesta.