Anchete în spitalele din Italia, după ce cinci tinere mame au murit, după naştere, în 7 zile
Ministerul Sănătăţii din Italia a solicitat o serie de investigaţii în mai multe spitale din ţară, după ce cinci femei au murit la naştere, în şapte zile, în condiţiile în care Italia se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate la naştere din lume, informează agenţia AFP.
Decesele au fost înregistrate în perioada 25-31 decembrie 2015. Cu toate că au cauze explicabile, amplificarea acestor decese în perioada sărbătorilor a ridicat întrebări în privinţa profesionalismului personalului din spitale, dacă personalul medical este un factor al acestor decese sau dacă mamele mai în vârstă sunt suficient monitorizate în privinţa prevenirii unor factori letali.
Ultimul caz de deces la naştere este cel al Giovannei Lazzari, în vârstă de 29 de ani, mamă a doi copii, care era însărcinată în opt luni. Ea a murit în Ajunul Anului Nou, în Brescia, din nordul Italiei, la o zi după ce a ajuns la urgenţe cu febră mare şi simptome de gastroenterită, potrivit partenerului ei, Roberto Coppini. Pe măsură ce starea acesteia s-a înrăutăţit, medicii au încercat o naştere prin cezariană, dar nu au reuşit să salveze nici mama, nici fătul.
"În câteva ore, am pierdut un bebeluş şi o mamă unică. Cineva trebuie să-mi explice exact ce s-a întâmplat", a declarat Coppini reporterilor. "Giovanna mi-a trimis un SMS în timpul nopţii în care mi-a zis că are dureri mari, dar că medicii nu-i acordă atenţie. Trebuia să împlinească 30 de ani pe 1 ianuarie. Era tânără şi sănătoasă", a completat Coppini.
Ministrul italian al Sănătăţii, Beatrice Lorenzin, a numit o echipă de specialişti pentru a investiga ceea ce s-a întâmplat în clinica medicală din Brescia şi alte trei spitale în privinţa celor patru cazuri fatale.
"Încercăm să descoperim dacă au fost urmate procedurile medicale recomandate sau dacă a fost vorba de nişte deficienţe organizaţionale", a precizat Lorezin.
"Prioritatea este să identificăm orice eroare comisă şi să prevenim alte tragedii", a indicat ministrul italian.
În alte două cazuri, ambele mame de 35, respectiv 39 de ani, au murit după ce au intrat în stop cardiorespirator în timpul naşterilor, potrivit presei italiene. Anna Massignan, un medic în vârstă de 34 de ani din Lonigo, a murit în prima zi de Crăciun, după ce a intrat în stop cardiorespirator în timpul operaţiei de cezariană. Femeia era însărcinată în opt luni şi ajunsese la spital după un episod de leşin acasă. Fiul său a fost născut viu, dar a murit la câteva ore de la naştere.
Singurul caz care nu este investigat este cel al unei femei de 23 de ani din Foggia, suful Italiei, care a murit subit acasă, fiind în apropierea termenului de naştere. Doctorii au realizat postmortem o operaţie de cezariană şi au reuşit să salveze fetiţa acesteia.
Deşi toate aceste cazuri par să aibă cauze explicabile, un ginecolog italian a atras atenţia asupra faptului că există posibilitatea ca victimele să fi plătit preţul unui screening inadecvat pentru riscul de tromboză sau pentru depistarea problemelor cardiace în timpul ultimelor etape ale sarcinii.
"Prin controale preventive, putem salva atât de multe femei în sala de naştere", a precizat Rosalba Paesano, profesor în domeniul ginecologiei la Universitatea La Sapienza din Roma.
"Dar Ministerul Sănătăţii susţine că nu sunt obligatorii, în realitate, deoarece costă foarte mult. Procedurile pe care le folosim sunt învechite", a explicat Paesano.
Potrivit Băncii Mondiale, Italia a avut o medie de patru de naşteri prin decese la naştere a mamelor la 100.000 de născuţi vii 2004, fiind una dintre primele zece ţări sigure pentru ca o femeie să nască un copil.