MENIU

Ancheta din fotbal se extinde, printre cei vizaţi fiind şi oficialii FRF Florin Prunea şi Daniel Prodan, anunţă presa de astăzi

Foto: http://www.tehnocratmedia.ro/outdoor/2-ziare.jpg

Procurorii anticortupție avertizează: ancheta din fotbal se extinde; Florin Prunea și Daniel Prodan de la FRF vor fi audiați ca „făptuitori”; Becali, suspectat de blat la Tribunal; Record de viteză în justiţie: proces de o zi pentru umflat salariile magistraţilor; Cum a pierdut România 1 miliard de euro din pix; Mitrea încalcă Omerta; FMI a impus Guvernului cât se poate întinde în fiecare trimestru; Cât costă, de fapt, electronicele; Regele Mihai îl susţine pe Duda la Preşedinţie; Au dat jos textila pentru faimă şi bani; Simona Pătruleasa nu mai are voie să răspundă la telefon.

Procurorii anticortupție avertizează: ancheta din fotbal se extinde

Arbitrii Marcel Savaniu și Sorin Corpodean și vicepreședintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Marcel Lică, au fost arestați preventiv, joi, pentru 29 de zile, în scandalul de corupție din arbitraj. Cei trei sunt acuzați de luare de mită într-un dosar în care se efectuează investigații și asupra lui Cornel Penescu, Liviu Făcăleață, Gheorghe Constantin și Cristian Libertatu, aflați în arest pe aceeași perioadă. DNA a anunțat, într-un comunicat de presă, că instituția efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, relatează Gardianul.

Florin Prunea și Daniel Prodan de la FRF vor fi audiați ca „făptuitori”

Florin Prunea și Daniel Prodan, precum și mai mulți arbitri vor fi citați în calitate de făptuitori la Serviciul Teritorial Anticorupție Pitești, pentru a da declarații în dosarul în care șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, a fost arestat pentru luare de mită de la patronul echipei FC Argeș, Cornel Penescu. Mai mulți oficiali ai FRF și arbitri, printre care figurează Florin Prunea, Daniel Prodan, Nicolae Dobrescu, Marius Martiș, Dan Roșu, Mugurel Velicu, Radu Chinguleac, Romeo Pascu, vor fi citați la Serviciul Teritorial Anticorupție Pitești pentru a da declarații. În vizorul procurorilor ar fi circa 30 de arbitri, patru persoane din conducerea fotbalului românesc, precum și unii patroni de cluburi. Probe certe ar exista doar pentru opt persoane dintre cele 34 vizate, susțin sursele jurnaliștilor de la România Liberă. Ancheta ar fi fost demarată în urma unei sesizări înaintate de patronul unui club de fotbal al cărui nume ar fi secretizat de procurori.

Becali, suspectat de blat la Tribunal

Adevărul a aflat în exclusivitate „strategiile“ prin care a fost eliberat Gigi Becali. Latifundiarul a fost pus în libertate ca urmare a unor vicii de procedură. Consiliul Superior al Magistraturii verifică modul în care s-a constituit completul care l-a eliberat pe Becali. Decizia de eliberare a a lui George Becali din arest capătă conotaţii suspecte. Măsura decisă de magistraţii Tribunalului Bucureşti pare a fi făcută pe o bază în care au fost ocolite mai multe puncte din tehnica de lucru. „Micile scăpări“ de la Tribunalul Bucureşti i-au oferit latifundiarului şansa de a fi liber de Paşti. În timp ce petiţiile prin care Becali solicita scoaterea sa din arest erau respinse pe bandă rulantă de Judecătoria Sectorului 1, Tribunalul Bucureşti a dispus, subit, eliberarea lui Becali. Conducerea Tribunalului a constituit un complet de judecată special pentru „cauza Becali“. Suspect este faptul că dosarul omului de afaceri a fost cerut seara, iar a doua zi latifundiarul a fost eliberat. 

Record de viteză în justiţie: proces de o zi pentru umflat salariile magistraţilor

Pe 13 aprilie 2009, în România, la Craiova, Justiția a dat dovada că, în sfârșit, a devenit eficientă. Într-o singură zi, un complet al Curții de Apel a reușit performanța de a înregistra o sesizare, de a o pune pe rol, de a o judeca, pronunțându-se și motivând sentința chiar în aceeași norocoasă zi de 13. Recordul de viteză - vestita celeritate a actului de justiție de care se vorbește de atâta vreme - a fost consemnat în legătură cu o speță care-i privea chiar pe colegii magistraților din completul de judecată: dobândirea de sporuri de 50% din salariu. Operațiunea scandaloasă, desfășurată în plin conflict național privind tăieri de sporuri și salarii de la bugetarii de rând, l-a avut în fruntea lotului de beneficiari pe Costel Drăguț, nimeni altul decât președintele Curții de Apel Craiova. Culmea, Drăguț este și membru interimar în CSM, poziție pe care refuză să o elibereze pentru a face loc unui reprezentant al judecătoriilor. În ziua norocoasă de 13 aprilie, alți 40 de magistrați au obținut la același complet de la Craiova majorările salariale revendicate. Contactat de Cotidianul, Costel Drăguţ a declarat că nu ştie de această sentinţă, întrucât a fost în concediu între 27 martie şi 15 aprilie. El nu a vrut să comenteze presupusa stare de incompatibilitate prin care judecători din subordinea sa au fost puşi în situaţia să judece un proces declanşat de şeful lor.

Cum a pierdut România 1 miliard de euro din pix

România a pierdut cel puţin 1 miliard de euro în ultimii patru ani. Această sumă putea fi obţinută, uşor, din redevenţele pentru petrol şi gaze, dacă acestea erau la nivel european. Astfel, conform Eurostat, redevenţele medii din UE medii sunt 10-20%, iar în unele cazuri, cum ar fi Marea Britanie, ajung şi la 50%. Din 2002, România le-a cerut celor care îi exploatează zăcămintele o taxă de doar 3,5-13,5 % din valoarea producţiei. Din cauza contractelor de privatizare ale Petrom, Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord, redevenţele vor putea fi modificate doar în anul 2014. Din păcate, atunci, e foarte probabil că statul român nu va mai avea la ce să aplice redevenţe mărite, pentru simplul motiv că rezervele de petrol şi gaze se vor epuiza, estimează Gândul.

Mitrea încalcă Omerta

Liderul PSD denunță, pe blogul personal, mafia care încearcă să pună mâna pe România. Ca om din sistem, Miron Mitrea pune arestările, descinderile, anchetările și destituirile din MAI pe seama „războiului cumplit“ purtat de grupuri politico-economice cu legături în lumea interlopă și fosta Securitate. El nu dă nume, dar precizează instituțiile cu ajutorul cărora se poartă lupta. „În atâția ani, ele (n.r.- grupurile mafiote) au ajuns să controleze oameni politici din toate partidele, oameni din poliție, din procuratură și, din păcate, din justiție. Fiecare grup se luptă să-și traseze teritoriul și să-și stabilească raportulde forțe cu celelalte grupuri. Să stabilească cine de cine ascultă“, explică Miron Mitrea, citat de Ziua. Procurorul general Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Adrian Năstase și Ion Iliescu au refuzat să comenteze afirmațiile lui Mitrea. Liderul PSD este cercetat în trei dosare penale, fiind trimis deja în judecată de către DNA într-unul dintre ele. De-a lungul timpului, Miron Mitrea s-a ocupat de organizarea partidului și a fost creierul operațiunilor „Telefoanele otrăvite“ și „Cuibul din Kiseleff”.

FMI a impus Guvernului cât se poate întinde în fiecare trimestru

Fondul Monetar Internațional impune României, prin scrisoarea de intenţie semnată ieri de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ţinte trimestriale ale deficitului bugetar. Potrivit ministrului Pogea, în cazul în care mersul economiei va face în aşa fel încât aceste ţinte să fie depăşite, Ministerul Finanţelor va opera o nouă rectificare bugetară, în vederea ajustării veniturilor şi cheltuielilor. „Pe primul trimestru am convenit o ţintă a deficitului bugetar de 8,3 miliarde lei, pe trimestrul doi, de 14,5 miliarde lei şi pe trimestrul trei, de 18,6 miliarde lei. La finele lunii decembrie, deficitul nu ar trebui să depăşească 24,3 miliarde lei”, a explicat Pogea. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a precizat că în acordul cu FMI nu există o prevedere „expresă” de majorare sau scădere a salariilor, ci de ajustare a cheltuielilor, astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească 4,6% din PIB la finele anului, respectiv 24,3 miliarde lei. În ceea ce priveşte companiile cu capital majoritar de stat sau cele la care statul este unic acţionar, Pogea a precizat că acestea vor fi monitorizate pentru reducerea arieratelor şi pentru creşterea profitabilităţii, iar majorarea salariilor se va face doar corelat cu productivitatea muncii, relatează Business Standard.

Cât costă, de fapt, electronicele

Preţurile electronicelor sunt mult mai mari decât costurile de producţie ale acestora. Fabricanţii ne cer bani şi pentru marcă. Preţurile electronicelor sunt, în cele mai multe cazuri, de două sau trei ori mai mari decât costurile de producţie ale acestora. Spre exemplu, un televizor LCD Samsung, modelul LN- R408DX, cu diagonala de 100 de centimetri se fabrică cu 295 de dolari, conform companiei de consultanţă iSuppli, citată de Evenimentul Zilei. Televizorul se vinde însă în magazine la preţuri de peste 1.200 de dolari. Lista poate continua. În România, cine cumpără la liber de la Orange un telefon iPhone 3G de 8 GB, achită 507 euro (660 de dolari). Însă costul de producţie al terminalului mobil, suportat de Apple, este de doar 173 de dolari. Americanii de la Apple sunt „experţi” în a face profit cu costuri de producţie reduse. Construcţia unui exemplar din ultima generatie de iPod Shuffle costă aproape 22 de dolari, dar compania americană vinde playerul muzical la preţul recomandat de 79 de dolari. În România, modelul poate fi achiziţionat on-line la un preţ şi mai piperat, de circa 350-400 de lei.

Regele Mihai îl susţine pe Duda la Preşedinţie

Regele Mihai I de România şi-a exprimat ieri public susţinerea candidaturii la Preşedinţia României a ginerelui său Radu Duda, în absenţa acestuia, dar şi a fiicei sale, Principesa Margareta, remarcă Libertatea. „Am chibzuit îndelung, în ultimii ani, la propunerile de a ne implica din nou în mersul statal al României. Am făcut mult bine ţării noastre şi nu am profitat personal de întorsăturile istoriei recente. Cred că a sosit momentul să arătăm cum trebuie slujit un popor cu adevărat”, a spus Mihai de Hohenzollern.

Au dat jos textila pentru faimă şi bani

Au ajuns celebre dintr-un bordel sau de pe un site pentru adulţi. Puţine dintre frumoasele showbiz-ului autohton se pot lăuda cu un trecut nepătat, cele mai multe dintre ele fiind forţate de împrejurări să se prostitueze sau să se dezbrace în reviste ori pe site-uri pentru adulţi. Fie că au fost atrase de mirajul banilor, amăgite de vreun impresar sau fotograf că vor deveni faimoase peste noapte sau, în cazul unora dintre ele, din pură naivitate, ele regretă acum aceste experienţe. Modelul „Playboy” Oana Bercaru s-a trezit făcând furori cu ceva timp în urmă pe un site pentru adulţi, în postura de protagonistă a unui set de fotografii incendiare, făcute pe vremea când era încă minoră. Oana a dezvăluit, recent, într-o emisiune TV, că a fost atunci victima unor traficanţi de poze, care au păcălit-o să realizeze acele instantanee, unele dintre ele cu conotaţii lesbiene, pe când avea doar 17 ani! Fostul iepuraş Playboy a semnat atunci un contract cu o agenţie-fantomă, fiind minţită de un pretins fotograf faimos, pe nume Peter Hengre, că va ajunge pe coperţile unor mari reviste din America, precum Vogue, relatează Click!.

Simona Pătruleasa nu mai are voie să răspundă la telefon

Deși nu mai face parte din lista de vedete a niciunui post de televizune, Simona Pătruleasa nu a scăpat de clauza de confidențialitate, chiar dacă de data aceasta nu este prevăzută în niciun contract. Sabin Ivanof, soțul ei, s-a erijat în PR-ul personal al vedetei și a decis să controleze tot ce apare în presă despre fosta știristă. Primul pas a fost să-i „confiște" telefonul și să preia invariabil discuțiile cu jurnaliștii care se arată interesați de soarta ei. Nemulțumit de titlurile din ultima perioadă referitoare la plecarea Simonei de la Antena 1, soțul grijuliu a ales să se ocupe personal de schimbarea situației, așa că orice întrebare legată de consoarta sa își găsește răspunsul la el. „Începând de acum, eu voi răspunde la telefonul Simonei și la întrebările presei", le-a declarat Sabin Ivanof celor de la Cancan.

Mai multe articole despre:
presă realitatea.net sinteza presei