MENIU

Amintiri din infern: 11 marinari români răpiţi de piraţii somalezi au ajuns acasă

Foto: RTV

Trei luni în infern. Aşa îşi amintesc marinarii navei Victoria de perioada în care au fost ostatecii piraţilor somalezi. Cei 11 români spun că nu ştiau ce îi aşteaptă a doua zi şi că au rezistat încurajându-se unii pe alţii. Marinarii au ajuns acasă după ce, acum câteva zile, armatorul german al navei a plătit o răscumpărare de 1,8 milioane de dolari.

Nava Victoria, încărcată cu 10.000 de tone de orez, a fost capturată în zona Golfului Aden, chiar în culoarul de securitate, pe 5 mai. Echipajul, format din 11 oameni, era în întregime românesc iar la bord se afla şi o familie, tată şi fiică.

"Şocul foarte mare a fost la început. În momentul în care au venit la bord a fost şocul cel mai mare", a declarat Ruxandra Sarchizian, ofiţer punte.

Piraţii erau înarmaţi şi s-au instalat la bordul navei în cele aproape trei luni cât au durat nevocierile cu armatorul.

Pe scurt, foarte greu. Închipuiţi-vă, o navă cu un echipaj de 11 oameni, la un moment dat eram 41. Trăieşti într-un spaţiu restrâns, alimente nu, mizerie", a preiczat Hariton Sarchizian, ofiţer şef mecanic.

Răpitorii au vrut doar răscumpărarea, nu au fost interesaţi şi de încărcătura navei. Odată ce au obţinut banii, au coborât de la bord şi au lăsat echipajul să plece.

Alţi 5 marinari români se află în mâinile piraţilor somalezi din luna aprilie. Familiile sunt disperate după ce au aflat că proprietarul navei nu ar fi dispus să plătească răscumpărarea.

În fiecare an, zeci de nave sunt capturate de piraţii somalezi.