MENIU

"Amintiri din Epoca de Aur", apreciat de presa internaţională

Foto: B24fun.ro

Hollywood Reporter, Telegraph şi alte publicaţii străine au publicat o serie de cronici pozitive la cel mai recent proiect cinematografic al lui Cristian Mungiu.

"Scrise în întregime de Cristian Mungiu, regizorul român al filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", laureat cu Palme d'Or acum doi ani la Cannes, cele cinci părţi ale producţiei "Amintiri din Epoca de Aur" au fost filmate de cinci regizori români diferiţi. Fiecare segment recrează un mit urban înflorit în timpul regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. Fiecare parte este spusă cu acea ironie amară care le iese foarte bine est europenilor", a scris Peter Brunette, de la Hollywood Reporter.

"Este, probabil, cel mai eficient mod de a înţelege ce face din români cinematografi deosebiţi. Sunt comici şi tragici, câteodată în acelaşi film. Sunt unii din cei mai buni povestitori în film", crede Wesley Morris, de la Boston Globe, adăugând că stilul, aproape de realism, reuşeşte să încorporeze, însă, melodrama, polemica şi farsa.

"Nu numai că fiecare film din cele cinci sunt puternice şi consistente, dar efectul cumulat oferă un portret suprarealist al vieţii din România în 1980, unde sentimentele pe care le induceau corupţia şi frica nu erau departe de râsetele şi spiritul care au ajutat aceşti oameni să supravieţuiască", notează Mike Goodridge, de la Screen.

"Filmele sunt amuzante, dar şi revelatoare. Acest rar geamantan este mai mult decât părţile sale", apreciază Telegraph.

Catavencu.ro vrea să afle ce amintiri au românii din "Epoca de Aur". Poveştile pot fi publicate în cadrul secţiunii EpocadeAur.Catavencu.ro