MENIU

Amalia Năstase a fost audiată marţi de comisia Udrea

Foto: NewsIn
Amalia Năstase a spus că îl cunoaşte personal pe primarul Parisului

Directorul general al firmei Eventures, Amalia Năstase, a declarat, marţi că, în luna mai, înainte ca Ministerul Turismului să publice caietul de sarcini pentru organizarea evenimentului de la Paris, firma sa a înaintat ministerului o "propunere creativă" însoţită de un buget estimativ.

Ea a precizat că, la momentul respectiv, Ministerul Turismului a refuzat această propunere, menţionând că nu poate atribui un contract de acest fel fără organizarea unei licitaţii şi că firma Eventures va fi înştiinţată când licitaţia va avea loc.

Deputaţii din Comisie au atras atenţia asupra faptului că sunt foarte multe asemănări între caietul de sarcini elaborat de MT şi propunerea creativă a firmei Eventures. Astfel, Amalia Năstase a admis posibilitatea ca MT să se fi inspirat din propunerea creativă la elaborarea caietului de sarcini.

"Ministerul Turismului s-a inspirat din propunerea creativă a firmei. Nu era nicio obligaţie morală să facă contractul cu noi (...) Dacă nu am fi câştigat licitaţia, am fi depus contestaţie şi am fi cerut MT să ne plătească propunerea creativă", a declarat Amalia Năstase.

Propunerea creativă a fost făcută de reprezentanţii Eventures către Ministerul Turismulu
i, în contextul în care Eventures a organizat, contractaţi de BRD, pe data de 28 aprilie, o conferinţă de presă cu ocazia lansării unui parteneriat între Ministerul Turismului şi BRD. Atunci, spune asociatul Amaliei Năstase, reprezentanţii Eventures au aflat că MT intenţionează să organizeze un eveniment la Paris.

În acest sens, Năstase spune că au elaborat respectiva propunere creativă, alături de care au prezentat ministerului Turismului şi un buget estimativ de 167.000 euro, care spun deputaţii "printr-o coincidenţă" este foarte apropiat de cel care a apărut în caietul de sarcini pentru organizarea evenimentului.

Ulterior, contractul semnat cu Ministerul Turismului a fost în valoare de 88.000 euro, dar pentru că fotbalistul Gică Hagi nu a participat la eveniment şi pentru că Biroul de Tursim al României la Paris a plătit un dineu la care au participat 100 de invitaţi la un restaurant din Paris, contractul a fost redus la suma de 66.000 de euro. În final, Biroul de Turism a constatat că stick-urile de memorie nu aveau capacitatea cerută prin caietul de sarcini respectiv de 1GB, iar rollup-urile ce promovau campania ministerului erau amplasate într-un loc mai puţin vizibil, astfel că valoarea contractului a ajuns la 46.000 de euro.

Totodată, deputaţii au constatat că firma Eventures a avut la dispoziţie o singură zi, între 3 iunie, data la care au aflat că au câştigat licitaţia, şi 5 iunie, data la care a avut loc evenimentul, pentru a produce materialele promoţionale solicitate de MT. Reprezentanţii Eventures au explicat Comisiei de anchetă că majoritatea produselor - tricouri, memory-stick-uri, mingi de tenis, precum şi bannere - erau pe stocul companiei şi imprimarea acestora a avut loc într-o singură zi, în tipografia cu care Eventures are un joint-venture.

Referitor la bannerele amplasate în Paris în ziua evenimentului care promovau campania Minsterului Turismului, mai exact la obţinerea de către Eventures a autorizaţiilor de amplasare a lor, Amalia Năstase a făcut o afirmaţie care a stârnit uimirea deputatului PSD Robert Negoiţă. "Noi îl cunoaştem foarte bine pe primarul Parisului şi nu a fost nicio problemă să obţinem repede autorizaţiile", a afirmat Năstase, precizând că a primit autorizaţiile pe cale verbală. Negoiţă a ţinut să remarce faptul că această afirmaţie poate constitui "o ştire de presă", mai ales în străinătate.

Cu toate aceastea, Amalia Năstase a susţinut în faţa deputaţilor că, în cadrul licitaţiei, firma Eventures a avut drepturi egale ca şi ceilalţi participanţi.

Mai multe articole despre:
turism comisie Paris Elena Udrea Amalia Năstase