MENIU

Alpinistul Alex Găvan vrea să câştige un nou pariu: Everestul

Foto: dailymail.co.uk

Alpinistul Alex Găvan pleacă, marţi, pe Everest, în Nepal, sperând să ajungă în cel mai înalt vârf din lume, la 8.848 de metri, în a doua jumătate a lunii mai, după o expediţie care va dura în jur de 70 de zile.

Înaintea plecării, alpinistul a mărturisit, pentru NewsIn, că nutreşte dorinţa de a cuceri cel mai înalt pisc al lumii din momentul în care a escaladat Cho Oyu, vârf pakistanez care oferă o perpectivă fascinantă asupra Himalayei.

"Everestul este următorul pas în realizarea proiectului meu, ce constă în ascensiunea fără oxigen suplimentar a celor 14 vârfuri de peste opt mii de metri, performanţă realizată de doar şase alpinişti până în prezent", spune Găvan. Miza aventurii este aceea de a câştiga de unul singur pariul cu muntele,"fără a trişa".

Găvan intenţionează să urce cei 8.848 de metri dinspre Nepal, pe partea sudică a muntelui, pe ruta Hillary. Între tabăra de bază, situată la 5.300 de metri şi vârf, vor fi stabilite încă patru tabere intermediare, ultima în aşa-numita "zonă a morţii", la 8.000 de metri.

Anul trecut, Alex Găvan a devenit primul român care a escaladat muntele Makalu din Himalaya, al cincilea ca înălţime din lume (8.463 de metri). Ascensiunea a fost cu atât mai dificilă cu cât alpinistul nu a folosit oxigen suplimentar şi nici şerpaşi. În 2007, el a primit titlul de "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”, după ce a urcat vârful Gasherbrum 1 (8.068 de metri) din Pakistan. În 2006, Găvan a cucerit şi vârful Cho Oyu (8.201 metri).

Alex Găvan va avea alături în expediţie trei prieteni: italianul Simone la Terra, care va încerca să escaladeze vârful Lhotse (8.516 metri), Kumar Rai (bucătar) şi Lhakpa Sherpa (ajutor de bucătar). Ascensiunea  pe Everest poate fi urmărită pas cu pas pe site-ul proiectului "Cloud Climbing" (www.cloudclimbing.ro), unde vor fi postate fotografii, dar şi fişiere audio şi video din timpul expediţiei.