MENIU

Alin Fumurescu: Absenţa birocraţiei e o formă de respect

Foto: Cotidianul.ro

"Dacă vom continua doar să ne lamentăm că nu ni se "acordă" respect, vom continua să ne auto-victimizam, menţinându-ne în postura de asistaţi până şi la nivel de respect", susţine profesorul Alin Fumurescu.

Din punctul de vedere al autorităţilor, ultima dată m-am confruntat cu nesimţita birocraţie a notarilor şi tot ce ţine de asta (traducători autorizaţi pentru orice petec de hârtie, administraţie financiară, cadastru, carte fnciară etc). Din punct de vedere politic e greu de ales. Oferta e prea mare. Cred, totuşi, că cea mai jignitoare mi s-a părut formarea alianâei PD-L - PSD.

Ce ar trebui să facă românii, pentru a primi mai mult respect din partea autorităţilor, al politicienilor? E ceva de făcut? Care ar fi măsurile extreme (SF) pe care le-ar putea lua cetăţenii români?

Aici avem o problemă - iar campania Realităţii poate avea un efect contrar celui declarat: respectul nu se "primeşte", nu "se dă" sau "redă". Respectul se dobândeşte. Se câştigă. Într-un fel, respectul e precum Împărăţia Cerurilor - se ia cu forţa. Dacă vom continua doar să ne lamentăm că nu ni se "acordă" respect, vom continua să ne auto-victimizam, menţinându-ne în postura de asistaţi până şi la nivel de respect.

Ce se poate face?

Se poate începe prin a ne respecta singuri. Să încetăm cu văicăritul de dragul văicărelii, şi înjurătura de dragul defulării. Trebuie să ne luăm mai în serios statutul de cetăţean. La un nivel mai practic, îţi poţi face vocea azită în felurite feluri: de la petiţii adresate senatorilor, deputaţilor, primarilor etc, la organizarea unor acţiuni de protest, până la folosirea inteligentă a mass-media. Repet, inteligenţa. Putem fi folosiţi de mass-media sau o putem folosi. Şi, nu în ultimul rând, rămâne arma votului strategic. Votul lipsit de iluzii. Votul inteligent. În orice caz, nu ne putem permite să ne săturam de politică.

Cum ţi se pare sistemul SUA, din punctul acesta de vedere: primeşte cetăţeanul mai mult respect din partea guvernării?


În ce sens? Cum s-ar traduce acesta? Fără îndoială, la nivelul traiului zilnic, diferenţa este imensă. Sistemul e construit în aşa fel încât să-ţi facă viaţa cât mai uşoară. Nu există cozi, facturile se plătesc prin poştă sau email, informaţiile îţi sunt oferite prompt şi cu zâmbetul pe buze (pe locul I la capitolul funcţionari publici, în topul meu, se află lucrătorii de la poştă şi rangerii din parcurile naţionale; par atât de fericiţi în permanenţă încât îţi vine să te faci poştaş sau ranger). Documentele notariale se fac gratis la banca la care ai cont sau contra unei sume infime la orice altă bancă. E o chestiune atât de sistem, cât şi de educaţie. La nivel înalt, însă, problemele sunt cam aceleaşi. Nesimţire s-a numit atitudinea politicienilor şi când cu razboiul din Irak, şi acum, cu reforma sistemului de sănătate.

Din ceea ce ai văzut şi ştii, ce stat îşi tratează cetăţenii cu respect?

În ciuda defectelor, probabil tot Statele Unite rămân pe primul loc. Birocraţia de care te izbeşti în viaţa de zi cu zi e mai redusă decât în Franţa, bunăoară, sau în Marea Britanie. Absenţa birocraţiei e o formă de respect. În plus, există aici o adevarată "mistică a cetăţeanului". Şi e luată în serios, de către toate părţile implicate. În cele mai multe cazuri, cel puţin.

Semnează manifestul NOI VREM RESPECT