ALERTĂ maximă: șase țări au raportat cazuri de covid la nurci! Noua mutație s-a răspândit și la oameni și ar putea afecta eficacitatea vaccinului
Șase țări, printre care Danemarca și Statele Unite, au raportat până în prezent cazuri de COVID-19 în fermele de nurci, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiștii susțin că animalele sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2, ce poate fi transmisă oamenilor. Danemarca a decis sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci. Iar Marea Britanie a interzis intrarea călătorilor din Danemarca, după depistarea acestei mutaţii a coronavirusului rezistentă la orice vaccin.
Organizația Mondială a Sănătății a venit cu precizări noi după ce medicii au anunțat că există şi cazuri de contaminare la contactul om – animal. Mai multe animale care au fost în contact cu oameni infectaţi – nurci, câini, pisici, lei, tigri – au fost testate pozitiv cu sars-cov2.
Anuntul vine după ce premierul danez a decis eutanasierea a peste 17 milioane de nurci. Autoritățile susțin că o mutație a virusului, care ar putea amenința eficacitatea unui viitor vaccin, a fost transmisă de aceste animale la 12 oameni. Virusologii spun că ipoteza aceasta trebuie atent verificată.
”Dacă poate apărea virusul la nurci atunci poate să apară și la alte animale. Dacă se transmite de la nurci la oameni nu înseamnă automat că mutația se poate transmite de la om la om. Poate că da, nu este o certitudine” - SIMON CLARC, virusolog la Universitatea Reading.
Rezultatele preliminare ale studiului, noteaza OMS, indică faptul că această mutație particulară asociată cu nurcile prezintă o sensibilitate redusă la anticorpi.
”Virusul corona există la toate animalele și sare de la un animal la altul, cum probabil s-a întâmplat și în cazul acestui corona pe care-l avem acum în pandemie. Și virusul prin trecere poate să genereze mutații și să se întoarcă la om modificat. Și care să poată ducă populația umană în riscul de a nu a mai putea fi reciptivi la vaccinul pe care se pregătesc să-l facă”, a spus ADRIAN BÎLBĂ, biolog.
Experții spun că aceste rezultate ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării tratamentelor și vaccinurilor.
”Un vaccin ar putea să își piardă eficacitatea, iar oamenii care sunt bolnavi pot să nu mai fie imuni la această mutație. Astfel, nu vom putea ajunge niciodată să realizăm imunitatea în masă” - ANDRES FROMSGAARD, șeful Institutului de Boli Infecțioase din Danemarca.
Organizatia Mondială a Sănătății solicită efectuarea de noi studii științifice și de laborator pentru a verifica și a intelege care ar putea fi consecințele asupra dezvoltării tratamentelor și vaccinurilor.