MENIU

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au avut loc pe 3 iunie

Foto: cotidianul.ro

În urmă cu aproape două săptămâni, preşedintele Parlamentului moldovean, Vladimir Voronin, amâna votul pentru desemnarea unui nou şef al statului, până pe 3 iunie.

Comuniştii din Republica Moldova tărăgănează desemnarea unui nou preşedinte, pentru că le lipseşte un vot, supranumit Votul de Aur. O primă încercare de alegere a unui preşedinte a eşuat în urmă cu aproapre două săptămâni. Iar un nou eşec ar fi antrenat dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.

Balanţa ofertelor electorale este în acest moment dezechilibrată! În timp ce comuniştii au doi candidaţi, pe fostul premier Zinaida Greaceanîi, şi pe ambasadorul republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguţă - niciunul dintre cele 3 partide de opoziţie nu şi-a desemnat un candidat la şefia statului, în semn de protest faţă de actuala componenţă a Parlamentului, pe care o consideră nelegitimă şi nereprezentativă.

Oricum, un zid a luat locul in aceste zile podului de flori de pe Prut. Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a anulat participarea la summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 4-5 iunie.

Motivul oficial: evoluţiile post-electorale din Republica Moldova.