MENIU

Alegerile au ţinut prima pagină a ziarelor şi au fost subiectul editorialelor

Revista presei

Editorialiştii ziarelor au ales să comenteze pe larg alegerile, rezultatele exit-poll-urilor, dar şi procesul prin care s-a desfăşurat această sesiune electorală.

Florin Negruţiu semnază în Gândul editorialul \"Play: Geoană\": \"Mircea Geoană este candidatul care, şi atunci când trebuie să spună \"mulţumesc celor care m-au votat\", citeşte de pe o foaie mulţumirile scrise de alţii. Duminică seara, în curtea din Kiseleff, am avut senzaţia, mai mult decât oricând, că Mircea Geoană pe care l-am cunoscut cu toţii în ultimii cinci ani a fost răpit de extratereştri americani, care au pus în locul lui o clonă\".

În Evenimentul zilei
, Ioana Lupea scrie \"Realitatea TV şi Antena 3 au fraudat\": \"Psihoza fraudării alegerilor, dezlănţuită de PSD, amplificată de televiziuni şi legitimată de organizaţii din societatea civilă, îi ajută pe politicieni, dar afectează drepturile constituţionale ale unor cetăţeni. Sâmbătă seară am adormit în România, iar duminică dimineaţă ne-am trezit în Afganistan. Cel puţin aşa au arătat televiziunile domnilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Voiculescu ziua alegerilor din România, ca şi cum între Kabul şi Bucureşti n-ar fi nicio diferenţă în practicarea democraţiei\".

\"Ce duminică frumoasă\" se intitulează editorialul semant de Ovidiu Nahoi în Adevărul: \"Românii au trecut ieri un important test al democraţiei. Şi-au învins apatia şi au mers la vot, în număr neaşteptat de mare. Câştigul e imens. Ştim acum că există şansele construirii şi în România a unei democraţii vibrante. Ştim că putem porni, cu încredere, la organizarea spaţiului public de confruntare a ideilor - un obiectiv pe care, din păcate, nu am reuşit să îl atingem în 20 de ani. Ne întrebăm cum de a fost posibil ca oamenii să se mobilizeze, după o campanie în care s-au discutat de toate, dar cel mai puţin adevăratele probleme ale României?\".

În Cotidianul, Cornel Nistorescu scrie despre \"Speciale de Ilfov\": \"Duminică dimineaţa devreme am fost sunat de un amic, un ardelean aterizat prin satele din preajma Bucureştilor. Scuze că te-am trezit, dar ne-au năpădit maşinile mici! Ce maşini dom’le, zic eu, chiaun de somn. Vin din Voluntari ca stolurile de ciori! Cu sticluţa de cafea şi cu merele în buzunar, cu doi reporteri de la Cotidianul, am plecat spre bietul ardelean, copleşit de stolurile de votanţi. Comparaţia cu ciorile era nefirească. Aşa de dimineaţă şi pe o ceaţă chioară, nici ciorile nu se ridicaseră din crengi. În schimb, votanţii mişunau cu noaptea în cap. La Baloteşti era coadă la Specială de la câteva minute după deschidere. La Moara Vlăsiei, mai rău. La secţia normală, linişte şi alegători puţini\".