MENIU

Alegătorii germani sunt chemaţi duminică la urne pentru alegerile legislative

Foto: adevarul.ro

Aproximativ 62 de milioane de alegători germani sunt chemaţi duminică la urne pentru alegerile legislative, în urma cărora cancelarul conservator Angela Merkel ar urma să fie reconfirmată în fruntea puterii europene, relatează AFP.

Principala miză a scrutinului este stabilirea viitorului partener de coaliţie, între Partidul Social-Democrat (SPD), cu care a guvernat patru ani, sau liberalii din Partidul liberal Democrat (FDP).

Înaintea scrutinului legislativ de duminică, toate sondajele confirmă că Merkel, în vârstă de 55 de ani, va obţine un nou mandat de cancelar. Fiica unui pastor, Merkel a crescut în fosta RDG şi se bucură de o mare popularitate în Germania.

De rezultatele principalelor trei partide depind posibilele coaliţii care vor fi formate în urma alegerilor din 27 septembrie. Uniunile creştine CDU/CSU conduse de Angela Merkel spun că vor să guverneze împreună cu liberalii din FDP, obiectiv stabilit încă de la alegerile din 2005. O victorie prea strânsă i-a obligat însă la o "căsătorie din interes" cu SPD, iar scenariul s-ar putea repeta.

Ultimele sondaje dau 35% din intenţiile de vot CDU/CSU, 25% pentru SPD, 13% pentru FDP şi 11% pentru Verzi, potenţialii parteneri ai SPD.
"Marea coaliţie" care conduce Germania din 2005 este în mare parte responsabilă pentru campania electorală lipsită de vigoare: lipsiţi de carismă politică, Merkel şi rivalul său, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, guvernează împreună şi împart deci responsabilitatea pentru bilanţul celor patru ani de putere.

Steinmeier, un tehnocrat în vârstă de 53 de ani, care se supune duminică pentru prima oară unui scrutin popular, este vicecancelar şi ministru al Afacerilor Externe. Dezbaterile parlamentare despre criza care a aruncat Germania în cea mai adâncă recesiune de după război i-au făcut pe analişti să numească "Steinmerkel" discursurile şefului diplomaţiei de la Berlin. În plus, singura dezbatere televizată între Merkel şi Steinmeier a fost presărată cu schimburi de amabilităţi, încât analiştii i-au comparat cu "un vechi cuplu armonios".

Pe de altă parte, Angela Merkel nu uitat că, în 2005, avansul confortabil pe care îl deţinea s-a redus considerabil din cauza luărilor sale de poziţii liberale, astfel că, de această dată, conservatorii nu făcut nicio promisiune în campania electorală, concentrată în totalitate pe Angela Merkel. În fond, programele celor două partide principale diferă foarte puţin, fie că este vorba despre criza economică sau despre apărarea angajementului lipsit de popularitate al Bundeswehr (armata germană - n.r.) în Afganistan.

În schimb, conservatorii şi social-democraţii au poziţii opuse în privinţa unui salariu minim pentru toţi şi asupra centralelor nucleare: SPD cere respectarea legii privind închiderea centralelor începând cu 2020, în timp ce CDU doreşte prelungirea acestui termen.

Viitorul ocupant al fotoliul de cancelar nu va avea însă o sarcină uşoară. El va trebui să restabilească echilibrul bugetar, pe care Germania l-a depăşit înaintea crizei financiare, fără să-şi compormită total şansele unei reveniri. În plus, şomajul depăşeşte deja 8% din populaţia activă şi urmează să înregistreze creşteri în următoarele luni, în ciuda unui program de măsuri pentru evitarea concedierilor.

În cazul în care totul se va desfăşura după cum arată sondajele, Merkel va avea plăcerea de a-i primi pe şefii de stat şi de guvern la ceremonia de marcare a celor 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, eveniment căruia cancelarul german îi datorează cariera sa politică.

Marele absent de la acest eveniment va fi preşedintele american Barack Obama, care se va afla într-un turneu în Asia. Cu toate acestea, el i-a spus Angelei Merkel încă din luna iulie: "Deja aţi câştigat alegerile. Nu înţeleg de ce vă faceţi atâtea griji!".