MENIU

Albulescu consideră că noua generaţie de regizori români este într-adevăr valoroasă

Foto: NewsIn

Actorul Mircea Albulescu, care va fi onorat cu Premiul de Excelenţă în cadrul celei de a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a declarat că festivalul i se pare un lucru minunat şi că noua generaţie de regizori români este într-adevăr valoroasă.

"Aici, la Cluj, în 1957 mi-am petrecut luna de miere, aşa că Clujul este ca o lună de miere pentru mine. Festivalul e un lucru minunat şi cine a dat bani pentru treaba asta nu i-a aruncat pe fereastră, banii se vor întoarce înzecit, înmiit, pentru cei care au sponsorizat această manifestare artistică, cu adevărat artistică şi, după părerea mea, şi bine este, nu atât de publicistică cât ar merita", a spus Albulescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat ce părere are despre noul val de regizori români, Albulescu a spus că în opinia sa acesta nu este noul val, ci primul val, iar el se consideră parte a "adâncimilor" cinematografiei româneşti. "Consider că nu este noul val, pentru simplu motiv că este primul val. Ca să fie noul val ar fi trebuit să mai fie unul, două trei şi dă Doamne cât mai multe înainte. Din păcate nu au fost, de valoarea asta şi de amploarea asta, ca să putem să numim val. A fost de câteva ori, o consemnare a cronicilor internaţionale în legătură cu unele, adevărat reale, bucurii ale cinematografiei româneşti, Gopo, Ciulei, şi aşa mai departe...Piţa, nu prea de multă vreme, dar este acum într-adevăr, asemenea putere, este atât de numeros ca realizator, este atât de convingător şi atât de legitimant pentru România de astăzi încât îl consider într-adevăr un val foarte puternic", a spus actorul.

Mircea Albulescu a primit nenumărate trofee dintre care amintim Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER din 2005, Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2003 şi Premiul de Excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei. Premiul de Excelenţă al TIFF a fost acordat sâmbătă, în cadrul Galei de închidere a festivalului.
Mai multe articole despre:
regizori actor tiff excelenţă Mircea Albulescu